Aan het woord is Els Jacobs, oprichtster van De HuishoudCoach, een team van specialisten dat je bijstaat in het opruimen en (re)organiseren van je huishouden:

'De groentelade spreekt voor zich, daar bewaar je verse groenten en vruchten. Op de onderste plank (het koudste gedeelte) bewaar je de etenswaren die het snelst bederven zoals vis, vlees, gesneden groenten en restjes. Melk, kaas, margarine, geopende potten en conserven kun je het beste op de middelste en bovenste planken zetten. En in de koelkastdeur berg je geopende flessen melk, siroop en frisdrank, eieren, bakboter en kleinere potjes zoals mosterd en sauzen op.'

Wat mag zeker niet in de koelkast?

'Alles wat in de supermarkt niet in het koelvak wordt bewaard, zoals eieren, komkommers, tomaten en uien, kun je thuis ook beter niet in de koelkast bewaren. Als je twijfelt of een bepaalde groente- of fruitsoort wel of niet gekoeld moet worden, denk dan aan hoe de supermarkt of de groenteboer ze tentoonstelt.'

Nog meer opbergtips?

'Bewaar restjes in afgesloten opbergdozen die je vacuüm kunt trekken en behoud ze niet langer dan twee dagen – na drie dagen zijn ze ondanks de koude van de koelkast vatbaar voor bacteriën. Onthoud dat minder meer is: hoe minder er in je koelkast staat, hoe duidelijker het overzicht is en hoe groter de kans dat je de producten zal opgebruiken. Hevel diepvriesgroenten over in herbruikbare diepvrieszakken. Op die manier kun je veel meer kwijt in je diepvries.'

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE augustus 2017.

Waarom je een waterflesje nooit moet bijvullen >