Nee, zeewier bestel je echt niet meer alleen bij je sushi: van burger tot shoarma, in steeds meer gerechten wordt zeewier verwerkt. Dat is heel goed nieuws, want zeewier is goed voor je lijf én voor het milieu. Alle voordelen van zeewier op een rijtje.

1. Milieu

Om in 2050 negen miljard mensen te kunnen voeden zijn er alternatieven nodig. De WUR (Wageningen University & Research) heeft onderzoek gedaan naar een van deze alternatieven: zeewier. Het kweken van zeewier levert veel milieuvoordelen op. Het functioneert als vervanging voor vlees, reinigt de oceaan en het is een broedplaats voor visjes. Seaweed safe the planet! Willem Brandenburg, onderzoeker bij Plant Research International, weet te vertellen dat de teelt van zeewier zonder schade aan het zeemilieu gedaan kan worden.

2. Vleesvervanger

Zeewieren zijn goede vleesvervangers, want ze bevatten net als vlees ijzer, vitamine B1 en eiwitten. Nu zit vitamine B12 niet in iedere zeewiersoort: het zit voornamelijk in zeesla en nori. Altijd even goed kijken welke soort je hebt, dus. Ook kunnen zeewieren sterk variëren in hoeveelheid zware metalen, jodium en zout. Varieer zeewier als vleesvervanger daarom met peulvruchten, tofu of tempé.

3. Nutriëntrijk

Naast eiwitten, vitamine B1 en ijzer zitten er nog veel meer nutriënten, oftewel voedingsstoffen, in zeewier. Zo bevat het veel essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren, ook wel bekend als omega 3. Omega 3 heeft verschillende gezondheidsvoordelen voor het hart, de hersenen en bloedvaten. Daarbij zijn zeewieren behoorlijk rijk aan mineralen. Zeewier is een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, natrium en kalium. Zo zit er bijvoorbeeld meer ijzer en koper in zeewier dan in vlees of spinazie.

4. Vezels

Net als groentesoorten bevat zeewier vezels. Vezels hebben een hoop voordelen voor je lichaam. Zo zorgen ze voor een vol gevoel, stabiliseren ze je suikerspiegel, werken ze cholesterolverlagend en hebben ze een positieve werking op je darmflora.

Hoe verwerk je zeewier in jouw gerechten?

Het klinkt misschien gek, maar zeewier kun je op veel verschillende manieren toevoegen. Denk aan een sushi-salade, of serveer het naast of in je sushi, soep, burger of pasta. Zeewier dient als eiwitbron, dus vlees of vis is hierin niet perse nodig. Tippen we je gelijk dit zeewierpaste met avocado-recept van Women´s Health.

Yam.

Bron: Women´s Health