Vandaag is er een uitspraak gedaan door het Europees Hof van Justitie waar je heel blij van gaat worden: vanaf nu mag cosmetica (dus álle producten voor persoonlijke verzorging en make-up) dat op dierproeven is getest niet langer in Europa worden verkocht.

Het testen op dieren was - gelukkig - in Europa al verboden, maar cosmetica waarvoor buiten de Europese Unie dierproeven voor gedaan waren, mocht hier nog wel verkocht worden. Daar heeft het Europees Hof van Justitie nu ook een stokje voor gestoken.

Daarnaast mogen bedrijven vanaf nu voor hun producten ook geen gebruik meer maken van resultaten van dierproeven die ergens anders in de wereld zijn gedaan. De Europese rechter kaart namelijk terecht aan dat wanneer er resultaten van bijvoorbeeld Chinese dierproeven worden gebruikt, dit het doel van de nieuwe Europese regelgeving teniet doet. Het ultieme doel is immers om dierproeven wereldwijd uit te bannen.

Dit is alvast een mooie, nieuwe stap. Er zijn immers talloze andere, niet schadelijke manieren om cosmetica te testen. Nu Azië, waar dierproeven zelfs moéten, nog.