Getest: Açaí-bessen

In de categorie superfood testen we de beruchte Açaí-bes. De belofte? Een verhoogd metabolisme én een jong lijf.

Door Gabriëlle Koster | 16-10-2012 | 07:09
Getest: Açaí-bessen

Onder de loep: de Açaí-bes, een kleine, donkerblauwe tot paarse vrucht uit het Amazoneregenwoud in Brazilië. Zo op het oog niet heel anders dan z’n broertjes en zussen uit de bessenfamilie. Maar: schijn bedriegt. Dit kleine wondertje valt namelijk in de categorie superfood. En dat doet-ie niet zomaar. De Açaí-bes bevat namelijk de hoogste concentratie antioxidanten ooit gevonden en zit tjokvol aminozuren, vezels, calcium, magnesium, kalium, vitamines en essentiële vetzuren.

      
SUPERBES
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat doet dat dan precies, kalium? Of antioxidanten? En aminozuren? Welnu, kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding, het handhaven van een normale bloeddruk en is goed voor de energiehuishouding in de spieren. Antioxidanten zijn belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam en hebben we nodig om zogeheten vrije radicalen (die in ons lijf komen door stress, luchtverontreiniging en roken) tegen te gaan. Het is uiteraard niet voor niets dat onze Franse zuiderburen, niet vies van een rood wijntje of twee, veel minder last hebben van hart- en vaatziekten. In de rode druif zitten namelijk ook antioxidanten, maar al gauw tientallen malen minder dan in de Açaí-bes.

    
Dan hebben we nog de aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten en spierweefsel. Die eiwitten zijn op hun beurt weer essentieel voor groei, herstel en de instandhouding van huid, spieren, organen, botten, haar en nagels. Daarnaast zou door de voedingsvezels en onverzadigde vetzuren in de Açaí-bes je spijsvertering een boost krijgen, zorgen de antioxidanten en vitamine E voor een vertraging van het verouderen van je lijf en heeft het besje een 100 procent natuurlijk stimulerend effect op de verbranding van lichaamsvet.

    
Nieuw: het Volumetrics-dieet, waarbij je meer eet, maar toch afvalt

    
AÇAÍ-POEDER EN SOJAYOGHURT
Nieuwsgierig als we zijn, vroegen we ons af: werkt het echt? Op het wereldwijde web klikten we een doosje Açaí-poeder (geen capsules, daar zit slechts ‘Açaí-extract’ in) in ons digitale winkelmandje en sloegen we aan het testen. Elke ochtend begon uw redacteur haar dag met een schaal sojayoghurt, blauwe bessen en twee schepjes Açaí-poeder. Geen yoghurteter? Het poeder kan tevens door smoothies of fruitsappen worden gemengd.

       
HET RESULTAAT?
Uw redacteur is verslaafd. De sojayoghurt kleurt niet alleen heel gezellig paars van dit superbesje, je voelt je pardoes veel energieker en krijgt minder trek in zoetigheid. Na vier weken lang Açaí-poeder door de sojayoghurt liegt ook de weegschaal er niet om: het vetpercentage is stukken minder. 't Gewicht zelf helaas niet, maar verschillende websites verzekeren dat, in combinatie met een dieet, het besje ieders metabolisme verhoogt. Verwacht geen absoluut wondermiddel dus, maar de Açaí-bes mag met recht een retegezonde fruitsoort genoemd worden.

     
Açaí-poeder is via veel (online) natuur-/superfood-winkels te kopen voor zo’n € 24,95 per 125 gram.

   
Meer voedsel met metabolisme verhogende eigenschappen

REAGEER

LEES OOK

LAATSTE NIEUWS