10 verffouten waar we allemaal schuldig aan zijn

Tenminste één keer.

Meer van Interieur Inspiratie
20 articles
Deze 9 planten overleven in de badkamer
5 trucs voor een opgeruimd huis in een handomdraai
Vintage scoren tijdens Koningsdag doe je zo

Verf kan een ruimte drastisch veranderen. En dat kan ‘m verrijken, maar ook verpesten. Hoe voorkom je dat laatste? Door deze tien dingen in ieder geval níet te doen.

1. NATUURLIJK LICHT VERGETEN
Leuk, zo’n knallende kleur om een statement te maken, maar krijg je die wilde ingeving tijdens de schemering en voel je de drang er meteen aan toe te geven? Pas daar maar mee op. Voor je het weet heb je een kamer waarin die goedbedoelde muren overdag dichter en dichter naar je toe lijken te komen. Houd daarom rekening met alle soorten licht waar je dagelijks mee te maken gaat krijgen.

Advertisement - Continue Reading Below

2. HET KIEZEN VAN EEN TE FELLE KLEUR
Hoe mooi ze ook kunnen staan in een folder van de IKEA, zo’n knalgroene muur doet maar zelden goed in je eigen huis - en vooral niet in kleine ruimtes.

3. VERTROUWEN OP KLEURSTALEN
Er komt héél wat meer kijken bij het uitpakken van een kleur in praktijk, dan alleen wat jij ontdekt met een kleurstaal tegen de muur. Een selectie maken uit kleurstalen kan prima, maar het échte effect ontdek je pas wanneer je een klein stukje van de muur verft en het ziet onder verschillende omstandigheden.

More From Interieur Inspiratie
20 articles
Deze 9 planten overleven in de badkamer
5 trucs voor een opgeruimd huis in een handomdraai
Vintage scoren tijdens Koningsdag doe je zo
Zo verkoop je vrijmarktspullen sneller!
kleine-woning-woonkamer-interieur-dubbelfunctie

4. TEVEEL MATCHEN
Je zou denken dat een monochroom palet in slechts één kleur er erg verfijnd en doordacht uitziet, maar meestal is het resultaat simpelweg saai. Er moet toch íets zijn dat de aandacht trekt in een ruimte om de boel een beetje spannend te houden.

5. WIT IN DONKERE RUIMTES
Spierwit is prachtig in een lichte ruimte, maar heb je weinig natuurlijk licht dat binnenkomt, dan kan het er juist viezig en deprimerend uitzien. Kies daarom liever een andere kleur - donker werkt wél - of op zijn minst een off-white.

6. SCHADUWEN NEGEREN
Heb je veel kleurverschil in je kamer? Dan is het wellicht slim om de heldere toon te verkiezen boven de donkere binnen de kleur van je voorkeur. De schaduwen die op de verf gaan vallen, zullen de kleur namelijk nog donkerder maken.

7. DE VLOER NEGEREN
En dan hebben we het niet over spetters op je nieuwe parket. De kleur van je vloer kan een enorm effect hebben op de kleur van de muur, en andersom. Stem deze dus op elkaar af om niet voor verrassingen te komen staan.

8. EEN OPEN RUIMTE OPDELEN
Dan heb je een prachtige loft, verpest je het hele idee door de zogenaamde ruimtes op te delen door middel van kleuren op de muur. Subtiel de ruimtes verdelen is niet verkeerd, maar dan met de nadruk op subtiel. Doe het dus liever met accessoires, of andere kleine elementen in de ruimte.

9. MEEGAAN MET TRENDS
Laat je vooral inspireren door trends, maar niet altijd verleiden. Fluistert het internet je in dat deze twee kleuren de kleur van volgend jaar zijn, maar zijn dat absoluut niet jouw kleuren? Laat die kwasten maar links liggen, want tegen je eigen smaak in gaan is gedoemd te mislukken.

10. OP SAFE SPELEN
Is de moed je na het lezen van bovenstaande tips in de schoenen gezonken en heb je je zinnen maar gezet op een neutraal kleurenpalet? Vergeet niet dat veilig óók saai kan zijn, en een foute muur zo weer overgeverfd is.

Bron: ELLE Decor

 

Jeukende handen? 7 vertips die je móet weten voor je begint >
5 gouden regels bij het kopen van een bank >