In 5 budgetstappen heb jij een MoMa-waardige kunstcollectie in huis

Kunst verzamelen 101.

Meer van Interieur Inspiratie
20 articles
badkamers, inspiratie, Pinterest, favoriete badkamers, interieur, interieurinspiratie
Op deze Pinterest-badkamers zijn we jaloers
Dit waren alle Pantone Colors of the Year tot 2017
keuken, schoonmaken, smetteloze keuken, huis, interieur
5 plekken in de keuken die je móet schoonmaken

Een van de beste manieren om smaak aan je interieur te geven, is door er kunst aan toe te voegen. En geloof ons, als we zeggen dat je écht geen kunsthistoricus hoeft te zijn of een bankrekening à la Taylor Swift hoeft te hebben - ze verdiende ruim €152 miljoen dit jaar. Wij leiden je in vijf budgetstappen naar een kunstcollectie die regelrecht uit het MoMa lijkt te komen.

Juniqe
Advertisement - Continue Reading Below

STAP 1: eerst kijken dan kopen

Een goede collectie aan kunst kan je hele leven bij je blijven. Kijk daarom eerst welke kunst bij je past. Begin met zoeken naar inspiratie, online én offline. Ga in het weekend eens langs bij musea, vlooienmarkten of interieurwinkels en kijk je ogen uit op Pinterest of in kunstmagazines en -boeken. Of kijk op websites als Minted, FRAEMd, Artfully Walls, Juniqe en Saatchi Art.

Juniqe
More From Interieur Inspiratie
20 articles
badkamers, inspiratie, Pinterest, favoriete badkamers, interieur, interieurinspiratie
Op deze Pinterest-badkamers zijn we jaloers
Dit waren alle Pantone Colors of the Year tot 2017
keuken, schoonmaken, smetteloze keuken, huis, interieur
5 plekken in de keuken die je móet schoonmaken
13 geheimen van een schoonmaakster om af te kijken
'Je moet altijd de mogelijkheid hebben om de hoeveelheid licht je je slaapkamer te reguleren,' zegt Brophy. Ze raadt aan om lichten op een dimmer te installeren, zodat je precies genoeg licht binnenkrijgt als je wilt. 'Licht heeft een enorm effect op onze gemoedstoestand en energie. Ik raad mensen altijd aan een paar verschillende lampen te kopen en deze te testen,' zegt ze. 'Zo vind je uit welk licht werkt voor jou.'
9 manieren om stressloos te kunnen slapen

STAP 2: vertrouw op je eigen smaak

Niets is belangrijker bij het kopen van kunst dan om dicht bij jezelf te blijven. Het is een cliché, maar toch een van de belangrijkste dingen om te onthouden. Probeer zoveel mogelijk weg te blijven van trends, want trends zijn tijdelijk!. Kies dus prints, schilderijen of posters die JOU aanspreken - jij moet er tenslotte iedere dag tegenaan kijken .

STAP 3: van klein naar groot

Als je het moet doen van een IKEA-budget, begin dan klein. Meestal geldt de regel 'hoe kleiner de kunst, hoe goedkoper'. In plaats van je hele maandsalaris uit te geven aan één groot kunstwerk, koop ook eens meerdere kleinere prints - variëren in grootte staat ook nog eens heel mooi.

Sammy Slabbinck

STAP 4: kies de juiste lijst

In plaats van een lijst te selecteren die mooi bij je bank of boekenkast past, kies er een die goed match met de kunst zelf. Een paar tips:

  • Voor een klassiek werk, kies je een matte lijst. Op die manier lijkt het zo kunst uit een museum.
  • Ga voor de float mounting techniek bij grafische kunst of fotografie.
  • Bij eclectische kunst combineer je het best verschillende lijsten - voor een unieke budget lijst kun je eens gaan struinen op een vlooienmarkt.

STAP 5: plaatsing is belangrijk

Bij het kiezen van de juiste plek voor je kunst, denk eraan om je collectie niet direct in het zonlicht op te hangen én kies voor glas met UV-bescherming. Door de UV-stralen gaat je kunst verkleuren - dat wil je niet. Neem ook in gedachte dat kunst niet per sé hoeft te hangen, zet bijvoorbeeld een mooie print op de grond, op een plank aan de muur of op je schoorsteenmantel - als je een van die gelukkige bent met een open haard.

Design by: Brady Tolbert

Fotografie: Zeke Ruelas

Tip: dit is de ideale hoogte om je kunst op te hangen.