Heb je een bad thuis? Dan heb je nog meer geluk dan je misschien al dacht te hebben. Want naast dat het heerlijk ontspannend kan zijn om na een lange dag een uurtje me-time in bad door te brengen, is dit ook nog eens heel goed voor je lichaam. Dus in plaats van je innerlijke Wim Hof te channelen door ijsbaden of ijskoude douches te nemen, kun je ook gewoon genieten van je rustmoment in bad.

Van in bad gaan word je gelukkiger

Dit lijk misschien voor de hand liggend, want wie houdt er nou niet van het gevoel van een warme knuffel in de vorm van een warm bad. Maar waar Wim Hof'ers zweren bij de positieve gevoelens die ze ontwikkelen door de productie van verschillende hormonen als reactie op koude sensaties, is dat bij warmte net zo. En dat is nou juist de reden waardoor je je goed voelt na het nemen van een warm bad.

Je huid reageert op warme sensaties door endorfine af te geven, zoals dat ook gebeurt als je de warmte van zonlicht op je huid voelt. Ook stimuleert het warme gevoel van een bad de afgifte van serotonine, wat op zijn beurt het algemene zenuwstelsel van kalmeren en daarmee direct invloed heeft op je fight or flight reactie op bepaalde situaties. Naast het gewone zenuwstelsel wordt ook je parasympatische zenuwstelsel, wat verantwoordelijk is voor je algemene gevoel van kalmte en rust, positief beïnvloed door de warme sensatie van een bad.

De longfunctie wordt positief beïnvloed

Waarbij zwemmen in het algemeen een enorm goede training is voor de longen, door de verhoogde druk en de fysieke activiteit, zal het je verbazen hoeveel voordelen stilliggen in een bad kan hebben voor je longen. Omdat je longen eigenlijk twee grote spieren zijn, en spieren goed kunnen ontspannen bij warmte, denk aan overbelaste spieren of spierpijn, is dat voor je longen net zo. Door de warmte zetten bloedvaten uit en kan het bloed gemakkelijker bewegen.

Dit verlaagd niet alleen de bloeddruk, maar zorgt er ook voor dat voedingsstoffen, zoals zuurstof, sneller aangevoerd kunnen worden terwijl afvalstoffen sneller worden afgevoerd. De verbeterde bloedsomloop zorgt ervoor dat je longen zich makkelijker uitzetten waardoor je gemakkelijker en dieper kunt ademhalen. Ook het stoom wat van een goed heet bad af kan komen is goed voor je luchtwegen; het kan je verstopte neus en bijholtes losmaken en daarmee druk op je hoofd en borst verlagen.

Badderen is ontstekingsremmend

Zoals benoemd kan het uitzetten van de bloedvaten door warmte helpen met de longfunctie, maar natuurlijk ook met allerlei andere processen in het lichaam. Doordat het bloed makkelijker door de aderen stroomt, neemt ook de bloedstroom naar de spieren toe waardoor ze beter kunnen ontspannen. Met name de doorbloeding van je hart kan verbeteren door de verminderde viscositeit (stroperigheid) van het bloed op een hogere temperatuur. Doordat het bloed minder dik is, kan het ook gemakkelijker stromen en hoeft het hart minder hard te werken om het bloed rond te pompen. De warmte van het water is ook belangrijk voor het verhogen van de flexibiliteit van collageenvezels, waardoor stijfheid die vaak optreedt na het sporten vermindert en de mobiliteit verbetert.

Verbeterde immuniteit

Waar behandelingen met koude temperaturen worden geprezen voor de toename in de productie van witte bloedcellen, welke het lichaam helpen infecties te bestrijden en te herstellen, kun je hetzelfde resultaat bereiken met een warme temperatuur. Door 20 tot 30 minuten te badderen kun je al een significante toename in productie van witte bloedcellen zien, die een cruciaal onderdeel zijn van het imuunsysteem van het lichaam. Wil je een stapje verder gaan en van je bad een complete medicinale ervaring maken, voeg dan essentiële oliën zoals, eucalyptus, rozemarijn en pepermunt toe voor hun antibacteriële werking en lekkere geur.

Echt ontspannen

Naast alle voordelen voor het lichaam en een verbeterde gemoedsstand is een bad ook gewoon heel goed voor, de reden waarvoor je hoogstwaarschijnlijk een bad neemt; ontspanning. Veel mensen die last hebben van nervositeit en depressie hebben ook onregelmatige schommelingen in hun circadiaan ritme. Het circadiaan ritme, ook wel biologisch ritme, beïnvloed onze energie-levels gedurende de dag via het lichaam en brein, en vertelt je wanneer je moet gaan slapen en wanneer je weer wakker wordt. Het ritme wordt op zijn beurt beïnvloed door onder andere je lichaamstemperatuur, zo voel je je sneller rozig worden wanneer je warm bent dan wanneer je koud bent. Om je circadiaan ritme als het ware opnieuw op te starten kun je het ritme manipuleren met een temperatuurstijging, zoals met het nemen van een warm bad.

Daarnaast kunnen ook je cortisol waarden dalen met het nemen van een warm bad. Het veilige en comfortabele gevoel van in bad liggen zorgt ervoor dat er minder cortisol wordt geproduceerd omdat de prikkels; mentale of fysieke stress, afwezig zijn. Omdat cortisol het stresshormoon is kan een teveel ervan ervoor zorgen dat allerlei functies in het lichaam negatief beïnvloed worden. Een te hoog cortisolgehalte laat je lichaam geloven dat je je constant in een gevaarlijke situatie bevindt waarin vechten of vluchten belangrijker is dan bijvoorbeeld de afvoer van voedingsstoffen of de afgifte van slaaphormonen. Een verlaagd cortisolgehalte betekent daarmee dat die systemen meer optimaal functioneren.