Je verwacht het maandelijkse festijn, maar miss flow komt niet opdagen – in veel gevallen leidt dat tot een gevoel van paniek of in elk geval ongemak. Daarom is het goed om te weten wat de vijf meest voorkomende redenen zijn voor een gemiste menstruatie – een gynaecoloog vertelt er meer over.

Waarom je menstruatie het maandelijkse bezoek overslaat

Amit Shah, gynaecoloog en co-founder van Fertility Plus deelt met SheerLuxe dat het ten eerste goed is om te weten hoe een gemiddelde cyclus er voor jou uitziet. 'Een normale menstruatiecyclus beslaat 21 tot 35 dagen, en het gemiddelde is ongeveer 28 dagen. De menstruatie duurt gemiddeld drie tot vijf dagen.'

Daarnaast zijn er vijf veel voorkomende redenen waarom een menstruatie uitblijft.

Extreem sporten

Intensief trainen kan ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. 'Intensieve fysieke activiteit, zoals rigoureuze training voor duursporten of overmatige trainingen in de sportschool, kan de hormonale balans van het lichaam verstoren. De stress die op het lichaam wordt uitgeoefend door extreme inspanning kan de productie van reproductieve hormonen zoals oestrogeen en progesteron verstoren, waardoor de normale menstruatiecyclus wordt beïnvloed', aldus Shah.

Sonia Khorana, huisarts, dermatoloog en menopause-specialist bij Kat & Co voeg daaraan toe: 'Het komt niet direct door het sporten zelf maar doordat je meer calorieën verbrandt dan normaal. Er ontstaat een calorieën tekort, en als je niet veel vetreserves hebt kan dat tekort te groot worden. Het lichaam kan bepaalde functies dan niet meer uitvoeren, zoals menstrueren.'

Is dit je eens overkomen? Denk dan eens na over mildere work-outs en meer rustdagen.

Chronische stress

Alle soorten stress, of het nu fysieke stress (zoals het eerder besproken extreme sporten) of emotionele stress is, kunnen de hormoonproductie verstoren. Je raadt het al – dat heeft invloed op de menstruatiecyclus.

Het komt vaak voor dat menstruaties uitblijven vanwege stress, maar je kan ook veranderingen zien in je menstruatiecyclus – denk aan een veranderd ritme, doorbraakbloedingen, een langere of kortere menstruatieduur en de kleur van je menstruatiebloed.

Als je denkt dat dit bij jou het geval is zal je je levensstijl moeten aanpassen om het gevoel van stress te verminderen. Probeer een gezond voedingspatroon aan te houden, een beetje te bewegen en goed te slapen. Pak vooral ook de oorzaken van je stressgevoelens aan.

Perimenopauze

Khorana deelde ook met SheerLuxe dat menstruatiecyclussen onregelmatiger zijn aan het begin van de puberteit en vlak voor de menopauze. Shah voegde daaraan toe: 'Onregelmatigheden in de menstruatiecyclus, gepaard gaand met symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, kunnen wijzen op het begin van de menopauze.'

Shah laat ook weten dat dit meestal bij vrouwen van 45 jaar en ouder voorkomt, maar dat ze het zeker ook bij vrouwen ziet die jonger zijn dan dat. De symptomen wijzen op hormonale veranderingen die aanduiden dat het lichaam de vruchtbare fase verlaat. Khorana en Shah zijn beiden werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, waar wordt aangeraden om contact op te nemen met je huisarts als je drie menstruaties hebt gemist.

PCOS

PCOS is een veelvoorkomend probleem onder vrouwen in de vruchtbare fase van hun leven. PCOS is een aandoening die kan leiden tot onregelmatige menstruaties. Daarnaast zijn symptomen van PCOS gewichtstoename, vruchtbaarheidsproblemen, overmatige haargroei, acne of een zeer vette huid en dunner wordend haar op het hoofd of haarverlies.

Neem contact op met je huisarts als je je hierin herkent.

Gewichtsveranderingen

Je hormoonniveaus houden verband met hoeveel vet je op je lichaam hebt, waardoor je menstruatiecyclus één van de eerste dingen is die wordt beïnvloed als je aankomt of afvalt. Ook gewichtsschommelingen die elkaar snel opvolgen kunnen impact hebben op je cyclus. Net als bij stress kan je cyclus hierdoor ook veranderen.

Hoewel het handig is om op de hoogte de zijn van de vijf meest voorkomende oorzaken is het altijd goed om je huisarts te raadplegen wanneer je je zorgen maakt om je cyclus.

deelt