Sinds je in die oh zo leuke tienerjaren je eerste menstruatie kreeg, heb je waarschijnlijk veel verhalen gehoord over die tijd van de maand. Sommigen klinken te raar om waar te zijn, terwijl andere ons toch serieus aan het wankelen brengen. Kan je bijvoorbeeld zwanger worden tijdens je menstruatie?

Dokters erkennen dat er nog veel te veel mythen in omloop zijn en dat ze er elke dag vragen over krijgen. Wij wilden de mythes voor eens en voor altijd ontkrachten of bekrachtigen, en spraken daarom met gynaecologen en vruchtbaarheidsspecialisten. Komen ze: de 7 meest gehoorde mythes.

Elke maand ongesteld worden betekent dat je vruchtbaar bent

Een regelmatige maandelijkse menstruatie is een sterke indicator voor vruchtbaarheid en voor het feit dat je ovuleert (een belangrijk ingrediënt om zwanger te worden). Maar vruchtbaarheid vereist meer dan dat - namelijk een gezond ei en sperma, een baarmoeder en eileiders, zegt Sheeva Talebian, MD, een door de raad gecertificeerde reproductieve endocrinoloog bij CCRM, een vruchtbaarheidskliniek in New York.

Waar het op neerkomt is dat het hebben van een regelmatige cyclus niet betekent dat je zeker zwanger wordt wanneer je dat wilt. Ben je regelmatig ongesteld maar wil zwanger worden niet lukken? Zoek na zes maanden hulp als je ouder bent dan 35 en na 12 maanden als je jonger bent dan 35, suggereert Dr. Talebian.

Je kunt niet zwanger worden op het moment dat je ongesteld bent

Oké, deze is soort van waar. 'Als je ongesteld bent, ontdoet je baarmoeder zich van je baarmoederslijmvlies. Dit is meestal niet het moment van je cyclus waarin je zwanger kunt worden,' zegt Dr. Talebian. Gezond sperma kan echter dagen in je baarmoeder voortleven en cycli kunnen van maand tot maand variëren, dus als je onbeschermde seks hebt tijdens je menstruatie en vroeg ovuleert, kun je nog steeds zwanger worden, bevestigt Dr. Talebian.

Ook niet onbelangrijk: niet alle vaginale bloedingen zijn menstruele bloedingen, zegt Erin Dawson-Chalat, MD, een gynaecoloog gevestigd in Scarborough, Maine. Lees: je zou om een andere reden kunnen bloeden en denken dat je ongesteld bent, en ondertussen dichter bij de eisprong kunnen zijn dan je denkt.

Je moet elke maand ongesteld worden

Als je hormonale anticonceptie gebruikt - denk aan de pil of een hormonaal spiraaltje - word je misschien niet elke maand ongesteld, zegt dr. Dawson-Chalat. 'Dit komt door het effect van de hormonen die de dikte van de baarmoederslijmvlies verminderen.'

Als je geen hormonale anticonceptie gebruikt, is het juist waar: dan zou je elke maand ongesteld moeten worden. Dat gezegd hebbende, mis je soms je menstruatie om de een of andere reden (zoals stress). Maar als je je menstruatie mist zonder duidelijke reden, ga dan naar de huisarts.

Je kunt tijdens je menstruatie niet sporten of zwemmen

'Onze moeders en grootmoeders hebben dit misschien van hun moeders gehoord,' zegt Nina Resetkova, MD, een reproductieve endocrinoloog en vruchtbaarheidsspecialist bij Boston IVF en Beth Israel Deaconess Medical Center. 'In het verleden werd gedacht dat vrouwen rond de tijd van hun menstruatiecyclus moesten rusten en dat sporten de menstruatiepijn en bloedingen kon verergeren.'

De waarheid: onderzoek toont aan dat sporten vóór en tijdens je menstruatie je symptomen kan helpen. 'Regelmatige lichaamsbeweging kan je hormonale profiel beïnvloeden, wat de menstruatiepijn en zelfs de doorstroom kan verbeteren,' legt Dr. Talebian uit. En die natuurlijke endorfine high? Die kan je helpen je mentaal beter te voelen en vochtretentie af te weren (lees: irritant opgeblazen gevoel).

Premenstrueel syndroom (PMS) is nep

Dat is het niet. 'PMS is echt en heeft te maken met de hormonale omgeving na de ovulatie,' zegt Dr. Talebian. Je weet misschien wel hoe het voelt: vermoeidheid, humeurigheid, pijnlijke borsten, slechte slaap, zelfs gewichtstoename - ugh. 'Deze symptomen zijn meestal te wijten aan verhoogde progesteron en oestrogeen in de luteale fase, die optreedt na de ovulatie,' zegt ze.

Je tampon kan voor altijd verloren gaan in je vagina

'Deze mythe komt waarschijnlijk voort uit een gebrek aan begrip van de anatomie van de vagina,' zegt Dr. Dawson-Chalat. Hoewel een tampon technisch gezien hoog in je vagina kan blijven zitten (waardoor het touwtje moeilijk te vinden is), zorgt je baarmoederhals ervoor dat deze niet verder gaat, zodat je 'm altijd terug kunt vinden en eruit kunt trekken zonder schade aan te richten', zegt ze.

Heftige menstruatiepijn (lees: het soort dat je thuishoudt van werk of school) is normaal

Deze mythe hoort waarschijnlijk bij het algemeen heersende idee dat menstruaties erg pijnlijk zijn en dat vrouwen de pijn van hun menstruatie moeten kunnen verdragen, meent Dr. Resetkova.

'Pijnlijke menstruaties kunnen wijzen op een aantal onderliggende gynaecologische aandoeningen, waaronder vleesbomen (niet-kankergezwellen in de baarmoeder) of endometriose,' legt ze uit. Deze aandoeningen kunnen in de loop van de tijd verslechteren en de vruchtbaarheid verstoren als je ze niet behandelt, dus als je ernstige menstruatiepijn hebt, stelt Dr. Resetkova voor langs te gaan bij de huisarts of gynaecoloog.

Van: Women's Health NL