Je hebt er waarschijnlijk nooit van gehoord maar misschien heb je het wel: 'nagel-privilege'. Ja, we hebben het hier over manicures. Een TikTok-gebruiker startte de discussie met een video en inmiddels is het een hot topic op het platform.

Wat is 'nagel-privilege'?

Eerdergenoemde TikTok-gebruiker deelde in een video (bekijk hem onderaan dit artikel) dat er meer op je nagels wordt gelet dan je denkt, en als ze 'gedaan' zijn zou je dus nagel-privilege kunnen hebben – volgens de TikTokker een vorm van pretty privilege. Hierbij kan je rekenen op een betere behandeling door anderen omdat je knap bent, en kennelijk kunnen mooie nagels daar ook voor zorgen.

De video is inmiddels goed voor 1.4 miljoen views en de deler ervan, @egybestie, zegt daarin onder meer: 'Mensen behandelen me echt anders als mijn nagels zijn gedaan dan wanneer ze niet zijn gedaan. Ik heb het gevoel dat mensen me meer serieus nemen als ik een manicure heb gehad.' Veel andere TikTok-gebruikers blijken het met haar eens te zijn. Een van hen deelde zelfs: 'Dit is waarom ik altijd met gelakte nagels rondloop, zelfs wanneer ik er eigenlijk geen geld voor heb.'

Wat zeggen experts?

Ami Streets, een nagelartiest uit Londen, deelde met Refinery29: 'Kleur is een communicatietool, en onze keuzes worden gedreven door psychologie. We associeren bepaalde kleuren met bepaalde emoties.' Zo wordt rood natuurlijk vaak als symbool gezien voor actie, energie, aantrekkelijkheid en dominantie. Kortom: je manicure kan dus absoluut invloed hebben op hoe anderen je benaderen.

Beauty-journalist Humeara Mohamed deelt met het platform dat veel vrouwen de druk ervaren om hun nagels te laten doen omdat het je zelfvertrouwen een boost geeft. Zelf heeft ze last van eczeem op haar handen, maar daar schaamt ze zich niet voor wanneer haar nagels zijn gedaan. 'Het idee dat iets dat zo simpel is ons meer zelfvertrouwen geeft en ons empowered, en ons mogelijk meer kan laten bereiken, dat is absoluut iets positiefs.'

De geschiedenis vertelt ons hetzelfde, want vroeger werden gelakte nagels gezien als een riskante keuze en als een gewaagd statement. Wat later in de tijd stonden iconen als Frida Kahlo, Josephine Baker, Anna May Wong en Rita Hayworth bekend om hun opvallende nagels.

Toch zien we nu ook een beweging de andere kant op – veel vrouwen zijn bang dat ze met 'vrouwelijke' nagels juist minder serieus worden genomen, bijvoorbeeld op bepaalde werkplekken. Ook verschilt het 'privilege'-effect per manicure, want lange nagels voorzien van talloze versieringen worden nog altijd als tacky bestempeld. Daarentegen leiden kortere, subtielere looks vaak wél tot 'nagel-privileges'.

Laat de eerst genoemde stijl nu vooral worden gedragen door zwarte vrouwen en andere vrouwen van kleur, dus ook dat lijkt een rol te spelen in wie nagel-privilege kan hebben. Het concept van 'nagel-privilege' klinkt dus misschien leuker dan het eigenlijk is.

Bekijk hieronder de TikTok-video van @egybestie.

tiktokView full post on Tiktok