Klimatariër, flexitariër, vegetariër, veganist: er is voor ieder wel wat wils. Het maakt niet uit in welk hokje je past (of niet), maar het is handig om te weten wat alles precies betekent.

Plant-based eten

Eén van de keuzes die de laatste tijd steeds populairder wordt - ook in Nederland - is plant-based eten. En als je dacht dat dat gewoon een ander woord voor veganistisch eten is, dan heb je het mis.

De verschillen

Hoewel ze beide draaien om eten op een manier waarop je de wereld, natuur en dieren zo min mogelijk ‘belast’ is er een groot verschil tussen de twee.

Een plantaardig voedingspatroon draait om het eten van fruit, groenten en volkoren granen en je kiest ervoor niets te eten met dierlijke of onnatuurlijke, bewerkte ingrediënten vanuit het oogpunt dat dit beter is voor je gezondheid.

Vegan

Als vegan eet je niets wat dierlijke ingrediënten bevat. Ook trek je het door in je hele leefstijl: zo dragen vegans meestal geen leren schoenen of jassen en proberen ze niets wat van dieren komt te gebruiken in alles wat ze doen en beslissen.

Dit betekent echter niet dat vegans alleen maar plant-based a.k.a. puur alleen groente, fruit en granen eten… Oreo’s bijvoorbeeld zijn ook vegan, maar natuurlijk absoluut niet plant-based. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van (bewerkte) foods die vegan friendly zijn.

Kortom: je kunt absoluut plant-based eten als je vegan bent, maar dat hoéft dus niet het geval te zijn. Is dat ook weer duidelijk.

Bron: Women's Health