Met de groeiende populariteit van medicijnen als Wegovy en Ozempic die als bijwerking een eetlust verminderende werking hebben, maken voedselproducenten en -verkopers zich zorgen. Want als steeds meer mensen minder snacken en eten, dreigt de vraag naar ongezond eten af te nemen.

Amerikaanse supermarkten hebben last van het Ozempic-effect

Bij de Amerikaanse mega-supermarktketen Walmart is wat ze noemen 'het Ozempic-effect' al goed merkbaar. 'We zien een lichte verandering in het consumptiegedrag in vergelijking met de algemene bevolking', vertelde CEO John Furner tegen Bloomberg. 'Klanten van Walmart die gewicht verliezen met behulp van een diabetes-medicijn, kopen minder calorierijke producten en kopen überhaupt minder eten.'

Ook de financiële markt merkt de gevolgen van Ozempic. Nadat dit nieuws deze week naar buiten kwam daalden de aandelen van bedrijven die chips, snoep, ijs of frisdrank verkopen. Mondelez (het bedrijf achter onder meer Côte d’Or, Lu en Toblerone) zakte in twee dagen met 8,5 procent in waarde. Pepsico, bekend van de frisdrank maar ook van Lay’s-chips, ging een kleine 6 procent achteruit.

Niet alleen de voedselindustrie krijgt met het Ozempic-effect te maken, maar ook de mode

Wat dit in de toekomst betekent voor de voedselindustrie, is nu nog afwachten. Verwacht wordt in ieder geval dat het aantal gebruikers van 'eetlustremmers' in de toekomst sterk zal toenemen. Analisten benadrukken wel dat het effect voor supermarktketens beperkt zal blijven. Want wie minder eet, geeft niet per se minder geld uit. Het geld dat we niet besteden aan een vette hap, gaat mogelijk naar gezondere alternatieven of naar non-food.

De problemen van het Ozempic-effect zullen vooral merkbaar zijn bij voedselproducenten met veel calorierijke producten. Kellanova (Kellogs en Pringles) en Conagra (Swiss Miss) overwegen al om kleinere porties op de markt te brengen.

Wetenschappers en analisten kijken zelfs al verder dan de impact op de voedingsindustrie. Ook bedrijven die zich specialiseren in mode voor grote maten zouden omzet kunnen verliezen. En volgens Morgan Stanley hebben Ozempic-gebruikers bovendien niet alleen minder eetlust, maar ook minder zin in alcohol. Wat weer gevolgen hebben voor bierbrouwers en whiskystokers.

Ozempic in Nederland

In Nederland kan je – net als in Amerika – alleen Ozempic verkrijgen op recept. Toch groeit ook hier het aantal gebruikers. Ozempic is bedoeld als diabetesmedicatie, maar doordat je er in korte tijd tientallen kilo's mee af kan vallen, wint het aan populariteit onder mensen die geen diabetes hebben.