Een vis kun je het makkelijkst in de oven bereiden. Als je weet hoe het moet tenminste. Want ondanks dat het zo simpel lijkt, kan het nog weleens misgaan. Wij zetten de belangrijkste oventips voor je op een rij.

Vis ontdooien

Onze voorkeur gaat uit naar verse vis. Heb je deze niet in huis, dan is een diepvriesvis een prima alternatief. Mits je hem niet bevroren op de bakplaat legt, maar laat ontdooien voor gebruik. In de koelkast het liefst. Wanneer een vis pas in de oven ontdooit, zal het gesmolten water beginnen te stomen. Met een slappe vis als gevolg.

Droogdeppen

Voor een zo krokant mogelijk resultaat is het belangrijk dat je vis droog de oven ingaat. Dep de filets daarom voor gebruik voorzichtig droog met een stuk keukenpapier. Komt er geen druppel meer vanaf? Dan zijn ze klaar om de bakplaat op te gaan. Krokant laagje, here you come.

Gelijke stukken

Maak het jezelf makkelijk en zorg voor gelijke stukken vis. Met verschillende formaten is rauwe of juist te doorbakken vis haast onvermijdelijk. Datzelfde geldt voor stukken die smal aflopen naar de uiteinden. Toch los je dit probleem gemakkelijk op. Je kunt de uiteinden simpelweg onder de filet vouwen. Zo bakt-ie op gelijke snelheid en gaart hij mooi gelijk. Slim hè.

Klevende vis voorkomen

Voorkom vastgeplakte vis door je ovenschaal of bakplaat in te vetten. Een paar druppels olie of wat boter kun je hier prima voor gebruiken. Ben je op zoek naar meer smaak, leg je vis dan op een matrasje van groenten. Met wat ui, wortelen en citroen wordt je filet zo nog lekkerder.

Smaakvol visje

Net als in elk recept kunnen de nodige kruiden hier niet ontbreken. Smeer de vis daarom - voordat je begint met peperen - in met een laagje vet naar keuze. Dit voorkomt dat je vis uitdroogt en geeft je de mogelijkheid om extra smaak toe te voegen. Van pesto tot knoflookolie, het smaakt allemaal. Ga daarna los met de inhoud van je kruidenkast. Wat tenen knoflook doen je filet trouwens ook niet verkeerd.

Extra mals uit de oven

De hete ovenlucht kan je vis dus flink om zeep helpen. Ben je niet van de gedroogde vis, dan moet je hem hiertegen beschermen. Met folie, een berg groenten, met een korst van zout of bladerdeeg kun je uitdroging voorkomen. Heb je geen zin in extra stappen, leg de vis dan gewoon met de huid omhoog. Ook kun je wat vocht aan de ovenschaal toevoegen. Daarbij zijn meegebakken visbouillon of witte wijn goede smaakmakers voor in je zelfgemaakte vissaus. Win-win.

Bijles bakken

Hoe lang je hem bakt, hangt af van de dikte van de vis. En omdat dat altijd anders is, leren we je een eenvoudige rekensom. Zet je oven op 200 graden en pak dat meetlint er maar bij. Per centimeter dikte moet je vis vijf minuten langer bakken.

Gare vis

De gaarheid van vis controleer je altijd op de minimale baktijd. Hoe je dat doet? Een simpele truc: pak een vork, prik hem in de filet en wiebel er wat mee. Schuiven de stukken eenvoudig uit elkaar, dan is-ie gaar. Hoe simpel kan het zijn.

ELLE Eten tipt: pannenlappen
Blue, Pattern, Design, Floor, Tile,

SHOP

Fonq
Flamingo, Bird, Greater flamingo, Pink, Water bird, Wildlife, Pattern,
Fonq
Wildlife, Canidae, Carnivore, Cheetah, Fawn,
Fonq
Pattern, Silver, Metal,
Fonq