Behalve dat we eten om ons lichaam van de nodige brandstoffen te voorzien, eten we natuurlijk vooral voor ons plezier. Toch kan dat plezier behoorlijk minder worden wanneer je last krijgt van je maag. Mocht je toevallig nu met stekende buikpijn op de bank liggen en weet je niet meer waar je ‘t zoeken moet, dan is dit artikel voor jou.

In het kort: je maag- en spijsvertering

Iedereen heeft een unieke spijsvertering en het maag-darmstelsel is bij niemand hetzelfde. Het spijsverteringskanaal is cruciaal voor je gezondheid, omdat het er voor zorgt dat voedingsstoffen worden opgenomen en gifstoffen worden afgevoerd.

Problemen komen vaak voor en in alle soorten en maten. De spijsvertering is namelijk een ingewikkeld proces. En wanneer het verstoord wordt, geeft je lichaam een signaal af. Meestal in de vorm van een opgeblazen gevoel, buikpijn, gasvorming, diarree of obstipatie. Geen pretje.

Lichtverteerbaar eten

Aangezien maag- en spijsverteringsproblemen soms erg lang kunnen duren, is het handig om te weten wat je het beste kunt eten en met welk voedsel je beter even kunt wachten.

Bepaalde voedingsmiddelen zijn moeilijk om te verteren. En hoewel je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft, zoals vezels, eiwitten en vetten, kunnen deze toch bijdragen aan een pijnlijke maag.

In dat geval is lichtverteerbaar eten de oplossing. Dit voedsel geeft een pauze aan je spijsvertering die overuren heeft gedraaid. Daardoor wordt-ie minder belast en dat is wel zo fijn voor zo’n werkpaard. Lichtverteerbaar eten helpt de goede bacteriën in je darmen te voeden, waardoor ze infecties bestrijden en de overwerkte spijsvertering herstellen. Maar welk voedsel valt onder de categorie ‘lichtverteerbaar’ en wat kun je beter laten staan?

Gefermenteerd eten

Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten goedaardige bacteriën met probiotische eigenschappen. Deze vrienden zorgen ervoor dat je darm gezond blijft en helpen spijsverteringsproblemen tegen te gaan. Gefermenteerde producten zijn onder andere kefir, yoghurt, kimchi, tempé, miso en zuurkool.

Groenten

    Voorbeelden van gekookte groenten die je kunt eten zijn broccoli, asperges, bieten, sperziebonen, fijne doperwten en spinazie.

    Rauwe groenten kun je beter links laten liggen. Deze hebben namelijk veel maagzuur nodig om af te breken en blijven langer in het spijsverteringskanaal dan gekookte groenten. De onoplosbare vezels in rauwe groenten zijn fantastisch voor je lijf als je gezond bent, maar bij problemen met je spijsvertering zorgt het juist voor pijnlijke kramp. Kook je groenten daarom goed door of kies voor de ingeblikte variant.

    Ook kun gebruik maken van gefermenteerde groenten. Het fermentatieproces zorgt ervoor de bacteriën die worden gekweekt, de vezels afbreken op dezelfde manier als dat in de dikke darm gebeurt. Hierdoor zijn rauwe groenten, na het fermenteren, net een beetje makkelijker om te verteren.

    Groenten die je kunt fermenteren zijn onder andere paprika, komkommer, wortel, verschillende koolsoorten en courgette.

    Fruit

      Steenvruchten, zoals nectarines en pruimen, kunnen de problemen verergeren. En ook citrusvruchten kunnen de maag irriteren. Die vermijd je dus liever. In principe is veel fruit lichtverteerbaar, omdat er veel water in zit. Daarnaast bevat fruit bevat veel vezels. Die zijn weliswaar niet verteerbaar, maar stimuleren wel de opname van voedingsstoffen in je lichaam. Neem bijvoorbeeld een appel, banaan, peer of meloen.

      Brood

        Volle granen kunnen een uitdaging zijn voor je spijsvertering, dus broden met grove vezels, roggebrood en volkorenbrood kun je het best mijden. Kies in plaats daarvan voor bruin brood met fijne vezels of voor een witte variant. Ze zijn beide lichtverteerbaar, alhoewel witbrood een stuk minder voedzaam is. Crackers, knäckebröd of beschuit zijn ook goede opties.

        ELLE Eten tipt: kookboeken van Yotam Ottolenghi
        ottolenghi flavour