Verse bietjes komen als stevige en kleurrijke knollen uit de grond. Er bestaan rode, gele en zelfs gestreepte bietjes met de spannende naam chioggia. Ondanks dat we ze op elke menukaart tegenkomen, liggen ze vaak slap en zielig in een hoekje op de groentenkraam. Onterecht, want de biet is veelzijdig. Je kunt 'm rauw, gekookt, gestoofd, gepoft, gegrild of zelfs gestamd eten. Een ode aan de biet in vijf recepten. Opdat we hem ook thuis nooit meer vergeten.
Makreel met bramen, biet en salie
De biet in dit recept rooster je gewoon zonder aluminiumfolie, zout of olie in de oven. Daardoor verdampt er veel vocht en krijgt hij een intens diepe, bijna dropachtige smaak. Erg lekker met de makreel.
Salade van biet en sinaasappel
Voor deze salade gebruik je gekookte rode biet. De combinatie hiervan, zorgt met sinaasappelschil en pijnboompitten voor een spannend geheel.
Dun geschaafde gele bieten met venkel, kappertjes en zalm
Een gerecht waarmee je echt de show steelt is dit voorgerecht met gele biet, gerookte zalm en venkel. De kleuren spatten van je bord af en de toevoeging van kappertjes brengt alle smaken samen. Echt een keer maken dus.
Roze salade met biet, roodlof en gestoomde makreel
Roze salade, dat klinkt toch als iets dat je eens moet proberen? Klopt. Op dit mooie bordje worden rode bieten gecombineerd met roodlof en shiso purple cress. Dat zijn kiemen met een anijsachtige smaak.
Wilde zalm met geroosterde bieten, bleekselderijsalade en mierikswortelroom
Rauwe rode en gele bietjes in de mix. Een feestje op je bord. Zeker als je deze twee vrolijke vrienden samenbrengt met wild gerookte zalm en mierikswortel.