Ze zijn zoutig, chewy en worden in Brazilië op het strand verkocht: queijo coalho. Voor het gemak noemen we het wel even kaas op een stokje. Want dat is eigenlijk ook gewoon wat het is. Terwijl jij ligt te bakken op het strand, maken verkopers de kaas ter plekke warm op een mini-barbecue. En wij Nederlanders zouden natuurlijk geen échte kaaskoppen zijn als we zoiets niet konden waarderen.

Wat is het?

De kaasstick is een product uit het noordoosten van Brazilië en wordt tegenwoordig overal gegeten. Er wordt gebruik gemaakt van een stevige, maar lichte kaas, die zijn vorm behoudt als-ie gegrild wordt.

Door de hitte van de grill krijgt de kaas een goudbruine en knapperige buitenkant, terwijl de binnenkant zachtgesmolten is. En nog leuker: als je erop bijt maakt de kaas soms een piepend geluid. Loopt het water je al in de mond?

Kaasspies vs speklap

In Brazilië zijn de kaasspiezen het ultieme street food. Behalve op het strand, worden de kaasspiezen ook verkocht op markten of gegeten op barbecuefeesten. Weer eens wat anders dan die speklappen en saté die wij kennen.

Waar koop je het?

Jammer genoeg heeft de kaasstick nog geen echte intrede gemaakt op onze barbecuefestijnen. Met een beetje geluk kun je in Braziliaanse supermarkten in Nederland de kaas in massieve blokvorm tegenkomen. Die moet je dus eerst zelf in stengels snijden. Vervolgens prik er een spies in en je kaasstick is klaar om te grillen.

Als je de real deal niet kunt vinden, kun je improviseren met behulp van beter beschikbare producten, zoals halloumi. Breng de kaas op smaak met een olie-en-knoflookmengsel of aioli en klaar is Kees. Of toch Kaas?

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!