Tahin is een wonderingrediënt. Da's niet bepaald een unieke mening, maar het moet toch gezegd worden. Daarom zijn we extra blij met Esther Erwteman, die een compleet (!) kookboek aan het ingrediënt wijdde. Bomvol recepten met de sesampasta, dus.

Over het kookboek TAHIN

Esther heeft een kookstudio in de Amsterdamse Pijp en schreef eerder kookboek NOSH. Waar dat boek over de duurzame Joodse keuken ging, gaat TAHIN over... tahin. Erwteman maakte voor het eerst kennis met het ingrediënt in de oude stad Jeruzalem, en was gelijk verkocht. 'De licht notige, tikje bittere, zijdezachte sesampasta verrijkt al heel wat porties falafel en hummus, maar er is zoveel meer mogelijk', zegt ze.

Tahin is afkomstig uit de Midden-Oosterse keuken, en helpt volgens sommigen tegen vervroegde ouderdom en grijze haren. Sesam groeit in ieder geval al op een prachtige manier: in een zaadpeul die openbarst wanneer deze rijp is. Je zou het haast metaforisch kunnen noemen.

beeld uit het kookboek tahin
Park Uitgevers
Geblakerde-courgettesalade met yoghurt, manouri, tahin en cashewnoten
beeld uit tahin kookboek
Park Uitgevers
Zoete sesamkoekjes van Paulami Joshi

Van zoet tot hartig

Dat bewijst haar boek TAHIN, waar meer dan 101 recepten met het ingrediënt instaan. Esther introduceert broodjes en sauzen, maar ook soepen (met tofu-sesamcroutons!) en zoetigheden. Denk aan tahin fudge, of een smeuïge chocolade-tahincake.

Het boek komt met talloze toepassingen waar je zelf waarschijnlijk nog niet aan gedacht had, zoals fettucine met tahinpesto of een zoetzure komkommersalade met sesam. Veel recepten zijn zo gepiept, andere perfect voor een langzame weekenddag. De hele dag sesampasta eten vanaf nu, dus. Gaan wij in ieder geval wel doen.

Warmdraaien? Hieronder tref je een van ELLE Eten's lievelingsrecepten uit het boek aan.

Recept: tagliatelle met bosui, tomaat, zeewier, sesamzaad en tahin

Het recept is voor 4-6 personen en heeft een bereidingstijd van 20 minuten.

Ingrediënten

  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 bosuien, in ringen
  • 400 g rode en gele cherrytomaten, gehalveerd
  • 3 nori-zeewiervellen, in stukjes gescheurd
  • tafelzout
  • 350 g tagliatelle
  • 30 g bladpeterselie, blaadjes geplukt, zeer fijngehakt
  • 3 eetl. tahin
  • (Maldon) zout
  • snuf verse zwarte peper
  • rasp van 1 citroen

Benodigdheden

Bakpan met dikke bodem, siliconen spatel, grote pan, citruspers

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in de bakpan. Bak hierin de bosui en schep een paar keer om. Voeg daarna de cherrytomaten en de nori toe. Bak het geheel ongeveer 5 minuten.
  • Breng ondertussen 3 liter water aan de kook en voeg genoeg tafelzout toe tot het water zo zout is als de zee. Kook hierin de tagliatelle al dente in ongeveer 2 minuten.
  • Giet de pasta af, mix met het ui-tomaat-nori-mengsel en roer de helft van de peterselie erdoor. Voeg ook de tahin toe en meng. Proef en breng verder op smaak met (Maldon) zout en zwarte peper.
  • Verdeel de pasta over de borden en maak af met de rest van de peterselie en de citroenrasp.