Wij maken alvast een vreugdedansje terwijl we de barbecue aansteken, want deze acht dips en sauzen in de bijrol zijn onweerstaanbaar bij lekkers van de grill.

BBQ-saus

Mierikswortelsausje. Een bbq-saus goddelijk bij gerookte vis of gegrilde zalm: meng in een kommetje zure room met versgeraspte mierikswortel, citroensap en zout naar smaak.

Boterjus. Smelt 100 gram boter en bak kort de geraspte schil van ½ citroen en 4 in reepjes gesneden blaadjes salie in. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij gebakken vis of gekookte of gepofte aardappels in de schil.

Salsa

Granaatappelsalsa. Meng granaatappelpitten met blokjes rijpe avocado, gesnipperde rode ui, fijngehakte rode peper en verse koriander. Breng op smaak met limoensap. Deze bbq-saus is lekker bij gegrilde vis.

Salsa verde smaakt bij alles. Hak met een mes of in een keukenmachine 2 flinke handen gemengde kruiden zoals basilicum, bladpeterselie, kervel en munt fijn. Meng er 2 el kappertjes, 1 geperste teen knoflook, 1-2 el wittewijnazijn en 6 el olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper.

5x perfecte vis voor de BBQ >

Dressing

Fetadressing. Meng 6 el olijfolie met 2 el citroensap wat ringen ui, 100 gram verkruimelde feta en een handje fijngehakte oregano. Breng op smaak met zout en peper. Schenk over een tomatensalade.

Vinaigrette. Lekker bij verse artisjok. Meng een handje fijngehakte jonge lavasblaadjes (maggiplant) door een vinaigrette met gesnipperde rode ui, rodewijnazijn en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Dips

Pittige mayo. Meng 1-2 theelepels gedroogde chilivlokken door zelfgemaakte mayonaise. Hoe langer de mayonaise staat, hoe pittiger hij wordt. Een bbq-saus die onweerstaanbaar is bij gegrilde gamba’s van de bbq.

Artisjok-yoghurtdip. Pureer met een staafmixer 1 blik uitgelekte artisjokharten met 100 gram Griekse yoghurt, 1 teen knoflook en wat verse oregano. Breng op smaak met peper en zout.