Voor wie al 10 jaar onder een steen leeft: wat je op social media ziet is niet de waarheid. Het voelt een beetje achterhaald om dit nog te vermelden, maar blijkbaar is het nog steeds nodig. Het leven van de influencer is niet zo glamorous als het lijkt te zijn, toch zijn er nog steeds mensen die een carrière als creator zien te ambiëren.

Sketchy side-hustles

De markt is inmiddels zo verzadigd dat het steeds moeilijker wordt om door te breken. Maar niet alleen voor beginnende influencers is het moeilijk geld te verdienen met een online aanwezigheid. Ook ‘established’ influencers richten zich steeds meer op side-hustles om de maand door te komen.

Het is natuurlijk niet gek dat iedereen en z'n moeder in de voetsporen wil treden van iconen als Addison Rae. Het influencer-leven lijkt een makkelijke manier om, door simpelweg te bestaan, een inkomen te genereren. Online zien we ze een perfect leven leiden, van de perfecte koffie tot de perfecte vakantie.

Maar om uiteindelijk geld te verdienen moet je het als influencer doen van deals met merken. Met een foto alleen verdien je dus geen drol, tenzij deze gesponsord is. Naast dat de influencer markt compleet verzadigd is, is het vaak zo dat merken steeds minder snel geneigd zijn om influencers te betalen met geld. In plaats daarvan bieden ze gratis spullen aan en ‘een kans om je platform uit te breiden’. Sure. De inkomstenbron moet dus ergens anders vandaan komen.

Er zijn uiteraard verschillende manieren om een zakcentje bij te verdienen. Voorbeelden hiervan zijn het beginnen van een (online) winkel, een podcast of de overstap maken naar een ander werkveld zoals muziek of acteerwerk. Het probleem hiermee is dat je over geld en/of een substantiële following moet beschikken wil je hier snel mee cashen. Is dit niet van toepassing bij jou, maar beschik je wél over een gebroken moraal kompas? Geen zorgen! Misschien is een carrière in de oplichterij iets voor jou!

De shady online cursus

De heetste influencer scam van het jaar is namelijk de online cursus. Het werkt simpel. Het moment dat je een een semi-substantiële following hebt opgebouwd, kun je er voor kiezen om jouw kennis over het opbouwen van deze following te delen mét de desbetreffende following zodat zij straks ook een following hebben wie zij dan weer kunnen helpen met hun following enzovoorts.

Klinkt het als een piramidespel? Dat is het ook. Deze cursussen kosten soms wel 600 euro en wat je ervoor terug krijgt? Niet zo gek veel. De cursus van Twitch-streamer Ninja bestond bijvoorbeeld uit adviezen zoals ‘koop een goede PC’ en ‘wordt heel goed in gamen’. Bij de cursus van Jake Paul moest je constant bijbetalen om tot een hoger ‘niveau’ te komen waarop je nóg meer industrie geheimen zou leren. Vervolgens bleek dat dit deel van de cursus ‘binnenkort’ online zou komen. Inmiddels zijn we vijf jaar later en wordt er nog steeds gewerkt aan deze pagina.

Gelukje

De realiteit is dat je voornamelijk geluk moet hebben met het kweken van een following. Ik kan je ook vertellen dat ‘de grote namen’ echt geen cent hebben uitgegeven aan een cursus. Je valt uiteindelijk op door je persoonlijkheid, door je authenticiteit. Laat dat nou net het enige zijn wat je niet kan kopen. Als een dergelijke cursus daadwerkelijk zou werken, zouden we meer influencers kennen die hun roem en rijkdom daar aan te danken hebben.

Iedereen zou het liefst natuurlijk zo min mogelijk doen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Maar lieve mensen, we hebben nog steeds een lerarentekort. Als je zo erg de drang hebt om mensen te influencen, zou ik kijken of je deze droom een werkelijkheid kan maken in het onderwijs. Rijk wordt je er niet van, maar voldoening geeft het wel. Of influence lekker verder, maar verkoop gewoon geen gebakken lucht.

Influence mij maar met iets échts, zoals hoe je een fietsband plakt met acrylnagels of hoe je ervoor zorgt dat je huur 500 euro lager wordt. Wees creatief! Ik wil dan ook eindigen met de woorden van opperinfluencer Kim Kardashian: ‘Get your fucking ass up and work.’