Sinds het Netflix-debuut op 11 april is de mini-serie Baby Reindeer een grote hit. In Nederland staat de limited series momenteel zelfs op nummer één. Begrijpelijk, want boy – wat is deze serie spannend. Een man die gestalkt wordt door een knettergekke pathologische leugenaar? Count us in. Maar hoeveel is er eigenlijk waar van het verhaal?

Alles over de serie 'Baby Reindeer'

De serie volgen we de Britse soon-to-be komiek Donny Dunn (gespeeld door acteur Richard Gadd) terwijl hij worstelt met zijn stalker, Martha (gespeeld door Jessica Gunning). Ze richt grote schade aan in Donny’s leven – die ze haar 'baby rendier' noemt.

Nog huiveringwekkender dan de show zelf, is het feit dat Baby Reindeer gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De serie is gebaseerd op de echte ervaringen van een zekere Richard Gadd met zijn stalker. Ja, Richard spéélt zichzelf. Zodra je dat weet, kijk je ineens met hele andere ogen naar de afleveringen.

Op X noemde een kijker de show 'het beste wat ik in jaren op tv heb gezien', en voegde eraan toe: 'Absoluut krankzinnig, er gebeurt zoveel, en het feit dat het een waargebeurd verhaal is, gespeeld door de ECHTE man?!'

xView full post on X

Een andere kijker is het ermee eens: 'Vanaf het moment dat het begon tot het einde was ik echt geboeid. Het was triggerend, ongemakkelijk en soms hilarisch. Een meesterwerk.'

Wij zijn benieuwd hoeveel er nou echt waar is van Baby Reindeer. En wat is er met de echte Martha gebeurd?

Is Baby Reindeer gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Hoewel kleine stukken van Baby Reindeer zijn aangepast en gedramatiseerd voor tv, is de basis van de show waargebeurd. Zoals blijkt uit het verhaal van Donny, begon de beproeving van Richard toen hij in de twintig was en in Fife, Schotland woonde. Terwijl hij in een pub werkte, bood Richard een 'huilende vreemdeling een kopje thee' aan. Die vreemdeling was Martha, die later zijn stalker zou worden.

Martha zou Richard vervolgens meer dan 41.000 e-mails, 350 uur voicemail, 744 tweets, 46 Facebook-berichten en 106 pagina's met brieven sturen. De liefdesverklaringen stopten daar niet: Martha schonk hem ook spullen als slaappillen, een wollen hoed, boxershorts en een knuffelrendier. Netflix heeft ook bevestigd dat elke e-mail die in de serie wordt getoond, vaak bezaaid met spelfouten en grafisch van aard, een echt bericht was van Martha aan Richard.

Twee en een half jaar na hun ontmoeting diende Richard een straatverbod in tegen Martha. De intimidatie bleef onverschrokken voortduren en trof niet alleen Richard, maar ook zijn vrienden en familie. Hoewel de show een griezelige kruising is tussen fictie en realiteit, dringt Richard erop aan dat het verhaal gebaseerd is op een 'emotionele waarheid'. Het is geen feitelijk profiel van zijn stalker.

Wie is de echte Martha uit Baby Reindeer?

Hoewel gebaseerd op zijn ware ervaringen, zijn de namen en identiteiten van de personages in Baby Reindeer veranderd. Martha's echte stalker heette eigenlijk niet Martha – tot nu toe heeft hij haar echte naam en identiteit niet onthuld.

Ondanks de jaren van trauma vertelde Richard in 2019 aan The Independent dat het verhaal van zijn stalker er één is van een 'mislukt systeem'. 'Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel slachtoffer ze in dit alles is', zei hij. 'Stalking en intimidatie zijn een vorm van geestesziekte. Het zou verkeerd zijn geweest om haar als een monster af te schilderen, omdat ze zich niet lekker voelt en het systeem haar in de steek heeft gelaten.'