Update 20 januari 2022: Vanmiddag kwam het YouTube-programma BOOS met beschuldigingen en verhalen van seksueel wangedrag en machtsmisbruik bij het programma The Voice of Holland. Meerdere hooggeplaatste en bekende mensen die bij het programma werken zouden meer dan eens seksueel overschrijdend gedrag hebben vertoond richting (jonge) kandidaten en medewerkers en na de beschuldigingen stapte bandleider Jeroen Rietbergen op. Eerder deze week liet zijn vrouw, Linda de Mol weten, enorm geschrokken te zijn van de beschuldigingen en haar relatie met Rietbergen te hebben verbroken. Vandaag bleek dat er tegen Ali B zelfs aangifte is gedaan voor verkrachting.

In het verlengde hiervan herhalen we graag dit eerder geschreven artikel, waarin we aandacht geven aan de plekken en instanties die je kunnen helpen als je seksueel misbruik ervaart of signaleert, zodat zichtbaarheid daarvan wordt vergroot en mogelijk nog actieve daders sneller kunnen worden gestopt.

Seksueel misbruik: wat kun je doen als slachtoffer?

Allereerst is het belangrijk dat je weet dat gevoelens van schaamte en verwarring na seksueel misbruik heel normaal zijn. Het kan goed zijn dat je de ervaring liever vergeet, of er nog niet over kan praten. Aangifte doen lukt dan al helemaal niet.

Toch is het goed om juist in de eerste dagen na het misbruik hulp te zoeken, zodat sporen worden veiliggesteld en je hulp krijgt bij de verwerking. Een plek waar dit kan, is het Centrum Seksueel Geweld. Dit centrum heeft verstand van (en aandacht voor) de fysieke en psychologische reacties op seksueel geweld en kan daarom een groot verschil voor je maken.

Op deze pagina wordt bijvoorbeeld al veel uitgelegd over wat er met je kan gebeuren tijdens en na misbruik, zodat veel vragen waar je mee zit worden beantwoord. Ook als het misbruik langer geleden is, kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld, dat vestigingen heeft in alle regio's van Nederland en tijdens corona open blijft onder RIVM-richtlijnen.

Centrum Seksueel Geweld is 24/7 telefonisch bereikbaar.
Telefoonnummer: 0800-0188

Site: centrumseksueelgeweld.nl

Op de site Watkanmijhelpen.nl van de Rijksoverheid kun je ervaringsverhalen van andere slachtoffers vinden (man en vrouw). De verhalen hebben gefingeerde namen, maar zijn waargebeurd, en bieden inzicht in welke twijfels andere slachtoffers over het gebeurde hebben, en hoe ze uiteindelijk goede hulp vonden.

Seksueel misbruik: wat kun je doen als getuige?

Wat kun je doen als een vriend(in), familielid, collega, student of iemand anders in je omgeving vertelt over seksueel misbruik? Jouw hulp kan van groot belang zijn. Het Centrum Seksueel Geweld deelt hier tien tips. Slachtoffers kampen vaak met twee gevoelens, waardoor ze liever zwijgen: schaamte voor wat er gebeurd is, en angst om niet te worden geloofd. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk dat je laat weten dat je er bent en luistert. Hou er ook rekening mee dat iemand in het begin alleen in staat is delen te vertellen, omdat details nog te heftig zijn.

Ook als omstander kun je hulp zoeken bij het Centrum Seksueel Geweld, om te overleggen wat de volgende stap kan zijn om het slachtoffer te helpen. Dit is ook belangrijk als je geen vriend of familielid bent, maar (bijvoorbeeld) een vertrouwenspersoon op een onderwijsinstelling, een docent of een werkgever. Zo was het in dit ervaringsverhaal van Sanne (naam gefingeerd) haar mentor die hulp van Centrum Seksueel Geweld zocht, waardoor ze adequaat geholpen kon worden.

Centrum Seksueel Geweld is 24/7 telefonisch bereikbaar.
Telefoonnummer: 0800-0188

Site: centrumseksueelgeweld.nl