een foto van een minaret naast de maan
NurPhoto//Getty Images

Ieder jaar wordt Eid al-Adha, of in het Nederlands het Offerfeest gevierd. Het is een islamitische feestdag en wordt ook wel het Grote Feest genoemd. Samen met Eid al-Fitr (Suikerfeest) vormt het islamitisch Offerfeest 2024 de belangrijkste feestdagen van het islamitisch jaar. Anderhalf miljard moslims vieren het feest wereldwijd en honderdduizenden moslims komen bijeen in Mekka. Maar wat is nou eigenlijk het Offerfeest? Hier lees je alles wat je erover wil weten.

Hoe is het Offerfeest ontstaan en wat wordt er gevierd?

Het Offerfeest van de islam wordt gevierd als herinnering aan de profeet Ibrahim (of Abraham). Allah vroeg hem zijn zoon te offeren, om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Hij was bereid om zijn zoon te offeren, maar op dat moment hield Allah hem tegen en gaf hem een dier die de plek van zijn zoon mocht innemen. Moslims eren deze daad van toewijding door elk jaar een dier te offeren.

Hoe vieren moslims het Offerfeest?

In de ochtend gaat men naar de moskee om samen te bidden. Later komt men bij elkaar om samen te eten. Samenzijn en delen is een belangrijk onderdeel van dit feest.

Tijdens deze feestdag slacht elk gezin een dier om Allah te bedanken. Meestal is dit een schaap, geit of een koe. De dieren worden halal geslacht via een halssnede door beide halsslagaders. Vervolgens verdeelt de familie het vlees in drie delen: een deel voor de familie zelf, een deel voor hun naasten en een deel voor de armen. De mensen die zich geen offerdier kunnen permitteren, vieren op deze manier ook het feest. Je mag tegenwoordig ook, in plaats van een dier te slachten, een geldbedrag schenken aan een organisatie die vlees geeft aan arme landen.

Vervolgens gaat iedereen bij elkaar op bezoek. Er worden feestmaaltijden gegeten, en gelukswensen en cadeautjes uitgedeeld.

Wanneer wordt het Offerfeest in 2024 gevierd?

Het antwoord op de vraag 'wanneer is het offerfeest', is elk jaar weer anders. Het Offerfeest vindt plaats ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan en op de tiende dag van de twaalfde en laatste maand van de islamitische maandkalender. Deze maand wordt Dhul-Hijjah genoemd. Het feest begint bij de zonsondergang van de vorige dag en duurt drie dagen.

De islamitische kalender is anders dan de Gregoriaanse kalender die wij in Nederland gebruiken. De Gregoriaanse kalender is gebaseerd op de zon en de islamitische kalender op de maan. Daarom valt het Offerfeest elkaar jaar op een andere dag, als je de Gregoriaanse kalender aanhoudt. In Nederland start het Offerfeest vanaf woensdag 16 juni.

Hoe wens je iemand geluk of feliciteer je iemand ten ere van het Offerfeest?

Als je iemand een fijn Offerfeest wil toewensen of wil feliciteren ten ere van het Offerfeest zegt je: Eid Moebarak. Dit betekent gezegend feest.