Vandaag mogen we naar de stembus, maar helemaal van harte lijkt het tijdens deze verkiezingen niet te gaan. Om ons heen horen we steeds meer dat mensen tot aan het laatste moment nog zweven óf eigenlijk niet willen stemmen omdat ze in geen enkele partij vertrouwen hebben. Blanco stemmen kan dan een optie zijn, maar wat gebeurt er dan precies?

Wat doet een blanco stem?

De Kiesraad deelt dat zowel blanco stemmen als niet-stemmen en ongeldige stemmen geen invloed hebben op de zetelverdeling. Mocht jouw stem binnen één van deze categorieën vallen hoef je dus niet bang te zijn dat je stem bij een (andere) politieke partij terecht komt.

Waar blanco stemmen en ongeldige stemmen wel invloed op hebben – de opkomstcijfers. Dat is dan ook gelijk een belangrijk verschil met helemaal niet stemmen. Ook verkleint een blanco stem het draagvlak voor gekozen politici.

Met een blanco stem laat je dan ook vooral protest zien, en blanco stemmen wordt dan ook door velen gezien als een proteststem. Hoe je dat doet, blanco stemmen? Je gaat naar een stemlocatie, maar in plaats één van de bolletjes in te kleuren laat je het stembiljet leeg.

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar deelde blanco-stemmer Ted du Pon uit Santpoort-Noord met Editie NL: 'Verschillende partijleiders zeggen dingen die niks met deze verkiezingen te maken hebben. Ik vind dat ik wel moet stemmen, dat recht hebben we nu eenmaal. Ik stem blanco uit ontevredenheid.'

Ben je nog aan het twijfelen over of je wel, niet of blanco gaat stemmen? Lees in de post van @represent.jezelf (onderaan dit artikel) waarom een stem uitbrengen wél zin heeft.

Alle informatie over blanco stemmen vind je op kiesraad.nl. De uitleg is ook te zien en te horen in onderstaande video van NOS op 3.

instagramView full post on Instagram