In een jaar dat zal worden bepaald door twee belangrijke verkiezingen in het Westen – één in de Verenigde Staten, de andere aan de andere kant van het water – heeft een zorgwekkende nieuwe studie uitgewezen dat jonge mensen steeds minder herkennen in traditionele bestuursmodellen.

Uit een onderzoek van de centrumrechtse denktank Onward bleek dat 60% van de Britten onder de 45 jaar het erover eens was dat 'het hebben van een sterke leider die zich niet druk hoeft te maken over het parlement of de verkiezingen' een goede manier is om het land te besturen. Met andere woorden: meer dan de helft van de jongeren is van mening dat iets dat lijkt op een dictatuur, waarin het electoraat minder invloed heeft op de machthebbers, een betere keuze is dan een functionerende democratie.

britains prime minister rishi sunak gestures as he speaks to apprentices during a visit to writtle university college near chelmsford on september 21, 2023 photo by alastair grant pool afp photo by alastair grantpoolafp via getty images
ALASTAIR GRANT//Getty Images

De bevindingen van Onward bevestigen ook die van andere onderzoeken. Uit een rapport van het Centre for the Future of Democracy van de Universiteit van Cambridge blijkt dat in bijna elke mondiale regio de tevredenheid over de democratie onder de 18- tot 34-jarigen het sterkst afneemt.

Onderzoekers ontdekten dat jongeren onder 'populistische leiders van zowel links als rechts' het meest positief zijn over de democratie, waarbij millennials in geavanceerde democratieën eerder geneigd zijn politieke tegenstanders als moreel gebrekkig te beschouwen.

jill biden
Win McNamee//Getty Images

De bevindingen komen na een een intens en zelfs polariserend verkiezingsjaar. In de VS wordt verwacht dat Joe Biden het als democratische kandidaat zal opnemen tegen Nikki Haley of Donald Trump, die momenteel strijden om de Republikeinse nominatie. Er wordt geschat dat leden van Gen Z dit jaar ruim 40 miljoen potentiële stemmers in de Verenigde Staten zullen vormen – waaronder 8 miljoen mensen die pas sinds 2022 de kiesgerechtigde leeftijd hebben bereikt – bijna een vijfde van het Amerikaanse electoraat. Samen met de jongste millennials staan jongeren van 18 tot 34 jaar klaar om een potentiële kracht te worden bij de verkiezingen van dit jaar, die naar verwachting van velen een strijd tussen Biden en Trump wordt.

Ondertussen lijkt de verdeelde conservatieve partij van Rishi Sunak in Groot-Brittannië uitgedaagd te worden door een flinke reeks andere partijen, waaronder de Labour-partij van Keir Starmer. Recente opiniepeilingen hebben gesuggereerd dat Labour momenteel een voorsprong van 46 punten heeft onder jonge kiezers tussen 18 en 34 jaar.

De Britse algemene verkiezingen zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 plaatsvinden, terwijl de Amerikanen op 5 november 2024 op hun 77e president zullen stemmen.