De Ramadan is in volle gang en dat betekent onder meer dat iedereen die eraan meedoet vast van zonsopgang tot zonsondergang. Waar de Ramadan nog meer om draait lees je hier, en om erachter te komen hoe het zit met eten tijdens de Ramadan schakelden we de hulp in van diëtiste Arwa Badran, die zelf ook aan het vasten is.

Eten tijdens de Ramadan – zo pak je dat aan

Op de momenten dat je wel mag eten en drinken wil je dat natuurlijk zo optimaal mogelijk doen zodat je de dag goed door komt. Over hoe je dat doet weet Arwa een hoop, én ze beantwoordt vragen die je zelf misschien niet durft te stellen aan iemand die meedoet aan de Ramadan.

Wat zijn de grootste misvattingen rondom eten tijdens de Ramadan?

Arwa: 'Dat je tijdens het vasten wel water mag drinken!' Nee, je mag tijdens het vasten óók geen water – een vraag die veel mensen die meedoen aan de Ramadan elk jaar weer krijgen.

Kan je uitleggen waarom er tijdens de Ramadan wordt gevast?

Arwa: 'Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en het is één van de vijf zuilen van de islam: de vijf meest fundamentele religieuze verplichtingen waar iedere moslim zich aan hoort te houden volgens de wetten van de Islam. Tijdens de Ramadan mag je niet eten en drinken tussen dageraad en zonsondergang. Het is een maand van bezinning en zelfreflectie.

    Liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid zijn extra belangrijk. In de Koran wordt het vasten omschreven als een doel om het bewustzijn van God te vergroten, dat noemen we taqwa. Mensen die ziek zijn, jonge kinderen, menstruerende en zwangere vrouwen en reizigers hoeven niet te vasten.'

    Welke tips heb je voor mensen die vasten?

    Arwa: 'De ideale verdeling van eetmomenten tijdens de Ramadan is: iftar ('s avonds na zonsondergang) – tussendoortje ('s nachts) – suhour ('s ochtends voor zonsopgang). Never skip suhour! Ik snap dat het aan het begin van de Ramadan lastig kan zijn om zo vroeg op te staan, maar geloof me: je hebt die maaltijd écht nodig voor zoveel mogelijk energie overdag.

    Zorg ervoor dat je voldoende en gevarieerd eet: vezelrijke producten, eiwitrijke producten én vetten. Op deze manier blijf je zo lang mogelijk verzadigd en krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren gedurende de dag.'

    • Voorbeelden van vezelrijke producten: volkoren producten zoals brood, pasta, rijst en crackers en peulvruchten, noten, pitten en zaden. En natuurlijk: groenten en fruit.

    Tip van Arwa: doe standaard één eetlepel gebroken lijnzaad door je yoghurt bij de suhour of door je salade bij de iftar voor extra vezels.

    • Voorbeelden van eiwitbronnen: vlees, kip, vis, ei, zuivel, kaas, noten, peulvruchten, tofu en tempé.

    Ook een goede vochtbalans is natuurlijk van groot belang. Arwa: 'Drink voldoende water, maar pas op dat je niet té veel water in één keer drinkt voor het eten, waardoor je dus te vol zit en niet goed kan eten. Vul een fles van 1,5 tot 2 liter en zorg ervoor dat je die tussen de iftar en suhour leegdrinkt.

    Naast goed eten en goed drinken kan ook je slaapritme het verschil maken. Arwa: 'Zorg ervoor dat je zeker zeven tot negen uur slaapt.'

    Waar moet je rekening mee houden als je kookt voor iemand die meedoet aan de Ramadan?

    Arwa: 'Maak een volwaardige maaltijd voor die persoon. Dat is belangrijk gezien we tijdens de Ramadan maar twee maaltijden op een dag eten. Vezel- en eiwitrijke producten worden gewaardeerd, net als dadels (om het vasten te verbreken zoals de Profeet Mohammed ook deed!), een soepje, brood, salades, fruit en groenten.'

    Veel niet-vastende mensen voelen zich schuldig als ze eten voor mensen die wel vasten – hoe denk je daarover?

    'Please, eet gewoon en doe je ding. Ik vind het persoonlijk juist vervelend als er een heel ding van wordt gemaakt', vertelt Arwa lachend. 'Eet gewoon en doe je ding, dat vinden wij écht het fijnst!'

    Welke vragen moet je mensen die meedoen aan de Ramadan absoluut niet meer stellen en hoe kan je er het beste voor iemand zijn?

    Arwa: '"Mag je ook geen water drinken?" Nee, óók geen water! Het is niet erg om vragen te stellen, maar het kan geen kwaad om ook je eigen research te doen. Hoe je er het beste voor iemand kan zijn? Misschien voorstellen om een keer samen een iftar te doen, dat wordt echt gewaardeerd!'

    Is er nog iets anders dat je mensen mee wil geven?

    Arwa: 'Het is goed om te weten dat niet alle ziektes zichtbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan een eetstoornis of een andere mentale ziekte. Deze mensen hoeven niet mee te vasten en hebben het al moeilijk genoeg omdat ze het gevoel hebben dat ze er niet bij horen tijdens de Ramadan. Ook schaamte speelt hierbij een rol. Wanneer je ziet dat iemand niet mee vast, is het dan ook beter om hier geen vragen over te stellen. Maak het niet moeilijker voor deze mensen dan het al is.

      Voor wie niet mee kan vasten: het is oké en je bent niet alleen! Er zijn veel andere manieren om dichterbij jezelf en God te komen tijdens de Ramadan.

      Take care of your body, mind and soul. ❤️'

      Nu de Ramadan in volle gang is is ook Eid al-Fitr om de hoek. Daarover deelt Youssra Benaya hier meer.

      Volg Arwa op Instagram voor meer tips omtrent voeding.

      instagramView full post on Instagram