Er circuleert een nieuwe bangalijst met namen, foto's en bedprestaties van Utrechtse studentes op het internet. Natuurlijk moeten de jongens die hier verantwoordelijk voor zijn worden bestraft. Maar hoe gaan we dit seksistische gedrag tegen? In ieder geval niet op de onderstaande vijf manieren.

Er is een tweede bangalijst in Utrecht

Op vrijdag 15 maart lekte er een zogeheten bangalijst. Enkele mannelijke leden van het Utrechtsche Studenten Corps maakten een powerpoint met de naam 'grietenpresentatie jaartje 23' en stuurde deze rond. Hierop stonden foto's, namen en adressen van enkele vrouwelijke leden die in de ogen van de makers 'vies geil' of 'lekker ordinair' zijn.

Het nieuws werd breed opgepakt door de media en de verantwoordelijken werden volgens het corps voor onbepaalde tijd geschorst. Ze mochten ook niet mee op de geplande skireis.

Nu gaat er een nieuwe lijst met foto's van vrouwelijke studenten rond op sociale media. Het is dit keer geen powerpoint zoals de eerste lijst, maar een PDF-bestand met foto's van nieuwe studentes. Ook is er een statement bijgevoegd door de makers. Daarin roepen ze op om het corps te beschermen. Ze schrijven dingen als 'Moge de Senaat maatregelen nemen [..] maar laat de rest van Nederland zich er niet mee bemoeien'. Ze roepen slachtoffers op zich te melden bij de Senaat en weg te blijven van de media. 'Om het corps te beschermen [..] publiceren wij deze slettenlijst.'

Het Openbaar Ministerie is op de hoogte en geeft aan het mee te nemen in het lopende onderzoek. Van wie de tweede lijst precies afkomstig is, is niet duidelijk. Het OM gaat er niet vanuit dat deze nieuwe lijst direct van dezelfde afzenders komt.

Hoe brengen we vertoners van dit seksistisch gedrag beschaving bij?

Dat er ontzettend veel mis is met dit soort lijsten en dat het gedrag van de makers en verspreiders problematisch is, hoeven we je niet te vertellen.

Maar hoe voorkomen we dit in de toekomst? In ieder geval niet met onderstaande manieren, die vaak als oplossing worden aangedragen in de strijd tegen dergelijk seksistisch gedrag.

Met deze vijf 'oplossingen' voeden we de daders niet op én stoppen we het probleem niet

  • De jongens van de universiteit of vereniging sturen of ze weigeren van een wintersportvakantie.
    Natuurlijk moeten deze heren gestraft worden voor wat ze hebben gedaan. Maar ze schorsen, of een vakantie ontzeggen, pakt de kern van het probleem niet aan. Door het missen van een paar uur snowboarden om zich vervolgens klem te zuipen bij de après ski krijgen ze echt niet spontaan meer levensinzicht.
  • Vrouwen opdragen absoluut geen nudes te verzenden. Hiermee leggen we de oplossing bij de slachtoffers. Daarmee zeg je dus dat het dom is van de vrouw een naaktfoto te sturen, niet dat het dom is van de man ze door te sturen. Leer mannen dat het niet oké is om dergelijke informatie te verspreiden.
  • Vrouwen aanraden geen lid meer te worden van een vereniging. Zie het punt hierboven. Ook hierbij leg je het probleem bij het slachtoffer, terwijl de dader moet worden aangepakt.
  • Vrouwen behoeden met wat voor soort mannen ze naar bed gaan. Het wordt eentonig, maar ook hierbij geldt; zie hierboven. Slutshaming is seksistisch en ouderwets. Vrouwen mogen naar bed gaan met wie ze willen. Niet het slachtoffer beschermen, maar de dader aanpakken.
  • Een bangalijst van mannen maken. Wraak nemen zou misschien een eerste reactie zijn, maar dat lost niets op. Daarmee draag je bovendien ook alleen maar bij aan het probleem.

Wat het probleem wel oplost? Dat begint bij de kern: het gedrag van deze mannen. Ik ben geen psycholoog of socioloog. Verklaren waar dit soort gedrag door ontstaat en hoe dit zich vormt in groepsverband, kan ik niet. Het enige dat ik kan bedenken is een betere opvoeding. Niet alleen door de moeders, maar door beide ouders. De vraag waar het om gaat is waar deze jongens het meest van zullen leren én waar de getroffen meiden het meest eerherstel door zullen ondervinden. Of de mannen die deze bangalijsten hebben gemaakt nog te redden zijn, is maar de vraag.