De vakanties voor 2019 zijn nagenoeg voorbij, maar voor 2020 ligt alles nog open. Waar ga je naartoe op vakantie? Als je in Nederland wil blijven, maar niet weet waar je naartoe moet: we hebben tips. De beste vakantieplekken in Nederland verzamelen we hier voor je.

Vakantie in Nederland en vliegschaamte

Zo gek is het niet, een vakantie in Nederland. Zomaar een verre reis boeken zonder na te denken over de consequenties van je vlucht voor het klimaat, zal namelijk steeds minder gangbaar worden. Dat komt door een Zweeds fenomeen: 'flygskam', oftewel, vliegschaamte. In Zweden is het geen gimmickwoord, maar burgert de term serieus in; bijna iedere Zweedse politieke partij heeft het klimaat hoog op de agenda staan, en de overheid maakt grote investeringen om alternatieven voor vliegverkeer aan te kunnen bieden. Veelzeggend is ook het anonieme Zweedse Instagram-account 'Aningslösa influencers' ('argeloze influencers'), dat kritische reacties plaatst onder foto's van frequent vliegende influencers en 58k+ volgers heeft.

De kans is groot dat we ook in Nederland serieuzer gaan nadenken over ons vliegverkeer en hoe we duurzamer op vakantie kunnen gaan. Hoe dat er precies uit ziet, een duurzame vakantie, is voor iedereen weer anders - maar voor degenen die tot de conclusie komen dat ze willen ontdekken wat er in Nederland te doen valt, hebben we een gids. Dit zijn wat ons betreft plekken waar je net zo veel ontspanning, avontuur, gemak en verrassing kunt vinden als in een ver oord. We beginnen klein, en vullen langzaam aan - alléén met plekken die we zelf bezocht hebben en de moeite waard vinden.

Vakantie in Nederland: de beste plekken

1. Noord Nederland: Mooirivier in Dalfsen

instagramView full post on Instagram

Wat, waar? Een boutiquehotel met restaurant in Dalfsen, een stadje in Overijssel, pal naast de Vecht.

En van wie is het? Van Francis Hoekendijk en zijn vrouw Marian Hoekendijk-Mc Donald. In 2008 zeiden ze beiden hun baan op (hij was internationaal trader, zij was marketingdocent) om op deze plek - toen nog een conferentiecentrum - een hotel te beginnen.

Maar wat maakt het bijzonder? Het is een ongelofelijke mix van ingrediënten. De natuur is groen en idyllisch als The Shire in The Hobbit, maar dan zonder kneuterigheid. De kamers en de hotellobby zijn comfortabel en smaakvol ingericht - ook een combinatie die niet altijd vanzelfsprekend is. Een beetje alsof je een fijn, groot, goed huis van vrienden binnenkomt. Aan de ene kant van het hotel vind je een groot terras met verschillende hoogteniveaus, uitkijkend over de Vecht; met dáárachter dan weer een veld voor paarden (wat we zeiden, alsof je in The Shire bent beland), die het op sommige tijden - zo weet Francis ons te vertellen - op een rennen zetten. Een groep galopperende paarden; een veel beter uitzicht tijdens het avondeten valt er moeilijk te bedenken. Aan de andere kant van Mooirivier vind je de meeste kamers, waarvan verschillende kamers een Frans aandoend binnenpleintje met buitenhaard delen.

Wat is er te doen? Minder dan in een grote stad, en dat is juist prettig. Als je vooral wil lezen en wandelen in je vakantie, dan zit je hier dus perfect. Telefoon uit, de natuur in. In de zomer kun je er, pal naast de Vecht, uiteraard goed zwemmen. Ook te doen bij goed weer: een kano- of fietstocht. Mocht je de natuur toch even willen afwisselen een mooie stad, dan is Hanzestad Zwolle dichtbij.

Prijsklasse? Medium. Een discountprijs vind je hier niet, maar de hoofdprijs betaal je er ook zeker niet - en dat is gezien alle natuur, de goede inrichting en het restaurant dat op hoog niveau kookt, bijzonder. Kamers variëren van 90 euro (de kleinste, in laagseizoen) tot ongeveer 200 euro (de grootste, in hoogseizoen) per nacht.

Kan de elektrische fiets mee? In en rondom Mooirivier is genoeg ruimte om je elektrische fiets te stallen. (Ben je niet op de fiets, maar wil je wel de omgeving verkennen, dan kun je er normale fietsen huren).

Hier boek je bij Mooirivier


2. Zuid Nederland: Sir Franklin in Middelburg

Wat, waar? Een boetiekhotel, cocktailbar en restaurant, in het centrum van Zeeuwse stad Middelburg.

En van wie is het? Van Marcel Versteeg en Juliette Peters. Tijdens de renovatie van het pand liepen ze door bouwtechnische tegenslagen zo veel vertraging op, dat het even spannend was of Sir Franklin er überhaupt zou komen. Ze zetten door; en gelukkig maar.

Maar wat maakt het bijzonder? De kleinschaligheid en de locatie van de plek. Je zit echt in het hart van Middelburg, op de hoek van een rustig, eeuwenoud straatje. Het restaurant heeft een terras van hoogop twintig tafeltjes, en ook binnen is er niks massaal. Leuk: iedere kamer is vernoemd naar een presidentsvrouw, en daarom vind je op de gangen portretten een zwaaiende Hillary Clinton, Jackie Kennedy, Betty Ford, Michelle Obama en Eleanor Roosevelt.

Wat is er te doen? Die cocktailbar is er niet voor niets; Sir Franklin geeft er zo nu en dan zelf een goed feestje. Verder ligt heel Middelburg aan je voeten, wat betekent dat je alles kunt doen waar je zin in hebt; naar de film, naar een museum, naar winkels, of gewoon na het eten een wandeling maken.

Prijsklasse? Medium. Kamers variëren van 155 euro (de kleinste, in het laagseizoen) tot 325 euro (de grootste, in het hoogseizoen) per nacht.

Kan de elektrische fiets mee? Een officiële plek om je elektrische fiets te stallen en op te laden is er niet, maar eigenaren Marcel en Juliette maken graag plek voor je in het magazijn, één deurtje verder.

Hier boek je bij Sir Franklin


3. Zuid Nederland: Wikkelhouse van Stayokay Dordrecht

Wat, waar? Een zogenoemde 'Wikkelhouse', een tiny house op het terrein van Stayokay Dordrecht, dat direct naast natuurpark De Biesbosch ligt.

En van wie is het? Het Wikkelhouse werd ontworpen door René Snel. In 1996 had hij al zijn idee - een duurzaam huisje maken van golfkarton, regenbestendige folie en hout -, in 2012 had hij de tijd mee en kon hij zijn Wikkelhouse echt maken. Inmiddels worden ze over de hele wereld besteld; in Nederland vind je er zes bij Stayokay Dordrecht.

Maar wat maakt het bijzonder? Allereerst het huisje zelf. In kleine huisjes kan het nog weleens voelen alsof je in een camper of stacaravan staat, maar het Wikkelhouse voelt ondanks de kleine ruimte als een echt huis. Dat komt door het hoge plafond, door het rustgevende hout, en vooral door de hoge, grote ramen aan de voor- en achterkant. De inrichting helpt ook mee: die is smaakvol. Open de achterdeuren, en je staat direct met je voeten in het gras. Zo vanuit je eigen penthouse.

Wat is er te doen? De tweede reden dat dit een bijzondere bestemming is: Stayokay Dordrecht. Hier vind je geen gelikt restaurant, maar een simpel ontbijt- en avondbuffet. Het leuke: je komt er allerlei soorten groepen en mede-reizigers tegen. Middelbare scholieren, scoutinggroepjes, een seniorenstel, backpackers, gezinnen, groepjes vrienden. Omdat je middenin een natuurpark zit (De Biesbosch), kun je alsnog je privacy vinden. Je kunt er wandelen, fietsen, kanoën (en bevers proberen te vinden), en het spreekt voor zich dat het een heel kindvriendelijke vakantieplek is.

Prijsklasse? Laag. In het laagseizoen kost het Wikkelhouse je 149,50 euro per nacht (voor twee personen; dus ongeveer 75 euro per persoon), in het hoogseizoen betaal je 175 euro per nacht.

Kan de elektrische fiets mee? Zeker; in de Stayokay is genoeg ruimte om hem te stallen en op te laden.

Hier boek je een Wikkelhouse bij Stayokay Dordrecht