Vanaf dinsdag doet team ELLE verslag vanuit Kopenhagen voor Kopenhagen Fashion Week. Hoofdredacteur Anke, fashion editor Kelly en digital & social editor Pim zitten bij elke modeshow, scannen de straten voor de beste streetstyle-looks en puffen uit bij de leukste hotspots van de Deense hoofdstad. Maar waarom wordt Fashion Week georganiseerd? Hoeveel Fashion Weeks zijn er wel niet en wie komen we daar eigenlijk allemaal tegen? ELLE beantwoordt al jouw Fashion Week-vragen.

De geschiedenis van Fashion Week

De allereerste Fashion Week vond plaats in New York in 1943, toen nog onder de naam 'Press Week'. Door de Tweede Wereldoorlog konden mode-vaklui niet naar Europa reizen en toonden ze hun collecties dan maar in eigen land. Het was tegelijkertijd een manier voor Amerikaanse mode om zich meer los te trekken van de Europese mode-industrie. Na New York volgde Milaan met een eigen Fashion Week in 1958. Parijs organiseerde de eerste Paris Fashion Week in 1973 en Londen volgde elf jaar later in 1984. Tot op de dag van vandaag vormen deze vier modewerken de Big Four van Fashion Month. De modemaand begint altijd in New York, gaat over in Londen, dan Milaan en eindigt in Parijs.

Hoeveel Fashion Weeks zijn er?

Ondertussen ontiegelijk veel; bijna elke grote wereldstad heeft wel een Fashion Week. Kopenhagen is een grote nieuwe speler in Europa, die zou je bijna tot de Big Five kunnen rekenen. Dan heb je nog een aantal, nieuwe opkomende modeweken in bijvoorbeeld Tbilisi en Seoul, maar ook Los Angeles, Lagos, Buenos Aires en Tokio hebben een eigen Fashion Week.

Hoe vaak is Fashion Week?

In principe is Fashion Week twee keer per jaar. In februari en maart worden de najaarscollecties voor datzelfde jaar getoond, in september en oktober zien we de voorjaarscollecties voor het jaar erop. Deze week begint Kopenhagen Fashion Week met de collecties voor de lente en zomer van 2023. We hebben het dan over 'ready-to-wear' of in modetermen (lees: Frans) de prèt-a-porter collecties. Dit is draagbare, commerciële kleding die we in de winkels zullen vinden. De mannenmodeweken vinden altijd net iets eerder plaats dan Fashion Month voor vrouwen. In januari worden de komende herfst/winter-collecties getoond, in juni die voor de lente en zomer het jaar erop.

Dan heb je nog de Resort- en Pre Fall-collecties, die zijn de tussencollecties tussen winter en lente en zomer en herfst. Veel minder merken hebben collecties voor deze tussenperioden en er is dan ook niet echt een fashion week voor. Wel organiseren merken als Chanel en Dior wel hun eigen losse shows voor deze collecties.

Als laatste heb je de coutureweken, die altijd in Parijs zijn en direct de week na Paris Fashion Week Men plaatsvinden. Couture bestaat uit de meer kunstzinnige, unieke ontwerpen van grote modehuizen waar niet alleen moderedacteuren, maar ook zeer welvarende klanten op af komen om eventuele couture-creaties aan te schaffen voor een speciaal moment. Om op coutureweek te mogen showen moet je wel onderdeel zijn van de Fédération de la Haute Couture.

Wie gaat naar Fashion Week?

Over het algemeen modejournalisten, stylisten, inkopers van warenhuizen en high-end winkels, ambassadeurs van het desbetreffende merk en grote content creators. Maar anders dan dat men veelal denkt, word je niet zomaar overal voor uitgenodigd. Voor Fashion Week komen gasten vanuit de hele wereld en per show zijn er maar een aantal plekken beschikbaar. Merken moeten dus keuzes maken wie ze wel en niet bij de show willen hebben. Als tijdschrift, influencer of buying director van een warenhuis vraag je kaarten aan voor de show. Vaak slechts een aantal dagen van tevoren is de stoelschikking rond en dan hoor je dus ook pas of je een uitnodiging hebt om de show bij te wonen.

Is Fashion Week nog nodig?

Ondanks dat het internet en social media de modewereld een stuk toegankelijker en ook democratischer hebben gemaakt, waardoor modeliefhebbers minder geïnteresseerd zijn in wat de elite van de collecties vindt, is het voor veel modemerken – zowel gevestigd als jonge talenten – een mooie manier om hun nieuwe collectie te tonen aan een wereldpubliek.

Daarbij draait het tegenwoordig niet alleen meer om de modeshow zelf, maar ook om wat de gasten en omstanders buiten de show aantrekken op straat (streetstyle), de feesten, diners en afterparty's. Fashion Week is een internationale happening die niet onder doet voor het Met Gala, de Oscars of het Cannes Film Festival.