De jaarlijkse belastingaangifte staat weer voor de deur en dat zorgt ervoor dat menig Vinted-verkoper zich achter de oren krabt. Moeten die verdiensten nu wel of niet opgegeven worden? Het online verkoopkanaal en personal finance-expert Renée Lamboo leggen het uit.

Zó ziet het precies met jouw Vinted-verkopen en de Belastingdienst

Het afgelopen jaar zijn er heel wat nieuwsberichten naar buiten gekomen die Vinted-verkopers de stuipen op het lijf joegen. Er werd namelijk gezegd dat de Belastingdienst ook de verkopen via het kanaal zou gaan belasten. Nu de jaarlijkse belastingaangifte weer voor de deur staat, is het handig om te weten of dit waar is. Vinted geeft antwoord: nee, je hoeft géén belasting te betalen over de verkopen van jouw persoonlijke items. Wat een opluchting.

Samen met Renée Lamboo, van personal finance-platform PorteRenee.nl, zet het verkoopkanaal de belangrijkste weetjes over Vinted en belastingen voor je onder elkaar.

Als ik mijn persoonlijke spullen verkoop, moet ik dan belasting betalen?

Renée Lamboo: 'Nee, de verkoop van persoonlijke items wordt niet belast in Nederland. Wellicht heb je wat gelezen over 30 items of 2.000 euro, maar dat is wat anders. Dat zijn de voorwaarden wanneer platforms zoals Vinted verplicht zijn om informatie te delen met de Belastingdienst. Het bereiken van dat bedrag of aantal, betekent niet dat je belasting moet betalen: het verkopen van persoonlijke spullen wordt niet belast.'

Kortom: als je persoonlijke spullen verkoop hoef je er dus géén belasting over te betalen. Ben jij een ondernemer of handelaar en gebruik je Vinted als verkoopkanaal voor jouw bedrijf, dan moet je er wél belasting over betalen. Dit is namelijk een bedrijfsmatige activiteit, waardoor jij dus ook belastingplichtig bent.

Als mijn verkoopgegevens worden gedeeld met de Belastingdienst, moet ik dan belasting betalen?

Renée Lamboo: 'Nee, wanneer je verkoopinformatie naar de Belastingdienst gaat, betekent dit niet dat je belasting moet betalen over die verkopen. Het verkopen van persoonlijke spullen wordt niet belast. Over het algemeen worden alleen ondernemingen of commerciële handelaren die verkopen met het doel om winst te maken mogelijk belast, maar dit heeft geen invloed op jou en je persoonlijke kledingkast-opruimsessies.'

Je kunt dus rustig doorgaan met het verkopen van je eigen kleding die je niet meer draagt op Vinted en deze een tweede leven geven zonder je zorgen te maken over belastingen.

Mag ik wel meer dan 30 items of € 2.000 verkopen als het mijn eigen spullen zijn?

Je mag bij Vinted verkopen tot je erbij neervalt. Al is het verkoopkanaal wel wettelijk verplicht jouw verkopen met de Belastingdienst te delen: als het om meer dan 30 items gaat en wanneer je er meer dan 2.000 euro aan hebt verdiend. Voordat je in de stress schiet, het doorgeven van jouw gegevens heeft geen invloed op jouw belastingaanslag mits de verkopen die je hebt verricht persoonlijke items waren.

Renée Lamboo: 'De Belastingdienst maakt een duidelijk onderscheid tussen mensen die persoonlijke items verkopen (mensen zoals jij en ik dus, en wij hoeven hier geen belasting over betalen) en iemand die spullen verkoopt via Vinted om winst te maken en als ondernemer gezien kan worden door de Belastingdienst. In het laatste geval is de kans aanwezig dat je belasting moet betalen, want dan run je een bedrijf. Eigenlijk ook niet zo gek, want met een fysieke winkel zou je ook belasting moeten betalen.'

Bottomline? Je hoeft géén belasting te betalen over jouw persoonlijke Vinted-verkopen. Toch goed om te weten.