We hebben onder een gigantische, glimmende steen gelegen (pun intended), want blijkbaar bestaan er al jaren synthetische of in het laboratorium gemaakte diamanten. Wisten we niet. Maar nu gelukkig wel. En blijkbaar worden ze steeds populairder.

Er bestaan tegenwoordig diamanten uit een laboratorium

Diamonds are a girl's best friend. Maar geldt dat ook voor de synthetische variant? Als het aan Emma Watson, Zoe Kravitz en Pamela Anderson ligt, wel. Zij werden al gespot met laboratoriumdiamanten en ook Pandora, het grootste sieradenmerk ter wereld, wil uiteindelijk volledig overstappen naar diamanten uit een lab.

Maar wat betekent dat eigenlijk, synthetische diamanten? Hebben we het in traditionele zin over diamanten, dan hebben we het over 'gedolven' diamanten. Dat wil zeggen diamanten die zijn gemaakt uit koolstof en die uit de grond zijn gewonnen. Diamantwinning ligt al jaren onder vuur, vanwege de milieukosten en de menselijke en sociale aspecten. Herinner je je de film Blood Diamond van Leonardo DiCaprio nog?

Tot voor kort was dit de enige manier om aan diamanten te komen. Maar in een tijdperk waarin zo'n beetje alles in een lab gemaakt kan worden (hallo, kweekvlees), was het een kwestie van tijd voordat ook diamanten uit een kweekschaaltje ontstaan. Ethische, milieuvriendelijke, in het laboratorium gekweekte diamanten zijn nu overal verkrijgbaar – en nog een stuk goedkoper dan zijn natuurlijke tegenhanger.

Wat zijn lab-gekweekte diamanten?

Gedolven diamanten worden gemaakt door moeder natuur, waarbij de hitte en druk van de aardkorst onderliggende koolstof samenperst tot een diamant. Dat duurt duizenden, duizenden jaren. Deze zeldzame rotsjes worden vervolgens gedolven, gesneden en gepolijst.

Ondertussen worden in het laboratorium gekweekte diamanten gemaakt met behulp van de Chemical Vapour Deposition (CVD)-methode. Hierbij worden kleine kristalzaadjes op zeer hoge temperatuur in een vacuümkamer geplaatst. Dit wordt vervolgens gevuld met koolstofrijk gas dat wordt verwarmd door microgolf-energie. Koolstofatomen die door dit proces worden geproduceerd, binden zich vervolgens aan de 'zaadjes', waardoor ze laag voor laag groeien. Het resultaat is een ruwe diamant. Daarna worden ze net als gedolven diamanten geslepen en gepolijst.

Zijn gekweekte diamanten hetzelfde als gedolven diamanten?

Het hangt ervan af aan wie je het vraagt, maar praktische gezien zijn laboratorium diamanten hetzelfde als gekweekte diamanten. Hanco Zwaan, onderzoeker bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium van Naturalis, zegt tegen EditieNL dat het verschil bijna onzichtbaar is. 'Daarvoor moet je echt onder de microscoop naar de binnenste structuur van de diamant kijken.'

Pandora, die de lab-diamanten nu verkoopt, zegt over zijn eigen product dat het inderdaad niet van gedolven diamanten te onderscheiden is. 'Ze hebben dezelfde optische, chemische, thermische en fysieke kenmerken.'

De chemische en natuurlijke diamanten lijken qua uiterlijk dus sterk op elkaar, maar hoe zit dat met het effect op het milieu? Pandora meldt dat hun assortiment diamanten in het laboratorium een lagere CO2-voetafdruk hebben dan diamanten uit de natuur.

instagramView full post on Instagram