Voor ieder die zich vaker wil laten masseren maar niet zo goed weet waar naartoe te gaan, laat staan welk soort massage te kiezen - ELLE zoekt het voor je uit in een groot massagetestdossier.

Vorige keer testte ik de ayurvedische massage en de deep tissue massage, nu is het tijd voor de holistische massage.

'Holos' is Grieks voor 'volkomen'. De holistische massage richt zich dan ook op de mens als 'geheel': lichaam én geest. Er zijn bepaalde punten in je lichaam waar je emoties, energie en spanningen opslaat - de holistische masseur richt zich tijdens de massage op die plekken en heft niet alleen blokkades op, maar laat je ook weer 'thuis' voelen in je lichaam.

Dit klinkt allemaal heel zweverig, maar kort(er) door de bocht komt het erop neer dat je je kunt voorstellen dat bijvoorbeeld mensen die de hele dag achter een computer zitten minder bewust zijn van hoe ze zitten, dat ze ook nog voeten en benen hebben die willen bewegen en dat ze bij stress bijvoorbeeld een verkeerde houding in de rug aannemen, simpelweg doordat ze niet meer bewust zijn van hun lichaam en hoe ze zitten. Er zijn legio redenen waarom je gebaat zou kunnen zijn bij een holistische massage, maar samengevat: je gaat je fijner in je eigen lichaam voelen.

DE MASSAGE - holistische massage

Hoe lang duurt het en wat gebeurt er?

De massage zelf duurt ruim een uur.

Dingen die me aan de massage opvielen of me zijn bijgebleven:

> Het warme doekje dat op driekwart van de massage op je voeten wordt gelegd is FANTASTISCH.

> Ergens deed ze iets op mijn been, en het gekke is: tot dan toe had ik die plek nog nooit 'gevoeld', want wanneer zit je nu aan de achterkant van je onderbeen?

> In het begin van de massage denk je nog: wow, wat is het warm. Na vijf minuten ben je blij dat het zo warm is, want dan ben je gewend en weet je zeker dat je het anders koud zou hebben gehad.

> Je moet alles uittrekken en daarna onder de handdoek op de tafel gaan liggen.

> Halverwege de massage moest ik opeens denken aan hele random dingen van heel lang geleden, en dat was leuk.

Pijn of fijn?

Nee, geen pijn. Of nouja, misschien maar een paar seconden, als ze soms op plekken gaat waar het vastzit. Deze lijkt massage lijkt tot nu toe van allen het meest op de soort massage die je elkaar als vrienden bijvoorbeeld geeft - veel kippenvelmomenten, alle delen van je rug worden aangeraakt en je kunt je heel makkelijk ontspannen.

Ondertussen gaat er behoorlijk wat techniek achter schuil, want...

Werkt het?

...nog meer dan bij de ayurvedische- en de deep tissue massage, was ik na de massage echt een beetje van de wereld. Alsof er een Teflon-laag om jezelf heen ligt.

Nana, de masseur, adviseerde me ook om geen alcohol te drinken, want dat kan nog weleens verkeerd vallen, en dat begreep ik meteen. Ik ben nog naar een expo gegaan, maar achteraf kun je beter na de massage naar huis gaan, in bad, en naar bed. Je slaapt namelijk héél goed en eigenlijk is dat alles wat je na de massage wil doen.

DE SALON - Nana Martojo aan de Van Eeghenstraat (achter het Vondelpark)

Wat zijn de prijzen?

Een uur kost zestig euro. Nana Martojo zit aangesloten bij beroepsvereniging BVAG, waardoor je, als je aanvullend verzekerd bent, een flink deel van dat bedrag kunt terugvragen.

Hoe was de masseur?

Ten eerste is de locatie van de Van Eeghenstraat práchtig. Nana heeft een praktijk aan huis, dus het is meteen heel persoonlijk - dat is goed om van tevoren te weten.

Als je er voor de eerste keer komt, voert Nana een kort gesprek met je over jou en haarzelf - een soort intake. Verwar haar af en toe geconcentreerde blik niet voor norsheid - sommige masseurs zijn vanaf het begin zo happy de peppy, dat Nana's aanpak (serieus en geconcentreerd) daarbij streng lijkt.

Dan nog een keer de (misschien dan wel strenge, maar nodige) tip van Nana: géén alcohol drinken na de massage. Wel heel veel water.

Next up: de hot stone massage.