Afgelopen weekend, op 23 juli om precies te zijn, was het weer 'nieuwe maan'. Zo heet het als de maan op zijn 'dunst' is, oftewel het tegenovergestelde van vol. Wellicht ten overvloede (please, laat het ten overvloede zijn) even voor de duidelijkheid: de maan is altijd even groot, maar wat we zien vanaf aarde verschilt. Bij nieuwe maan staat deze precies tussen de aarde en de zon, waardoor alleen de schaduwkant te zien is. Bij een volle maan bevindt de maan zich, vanaf de zon gezien, aan de andere kant van de aarde. Een volle maan wordt van oudsher geassocieerd met allerlei magie en heeft ook vaak een hoofdrol in films, denk aan weerwolvenfilms en de Twilight-reeks.

https://media.giphy.com/media/14jRWmyHsokyOY/giphy.gif

Onderzoek

Een volle maan heeft niet alleen 'spannende' associaties. Er zijn legio mensen die zeggen dat de maan invloed heeft op hun slaapgedrag en dus humeur, moi inclus. Bij volle maan slaap ik meestal onrustig: mijn dromen lijken intenser en ik word vaker wakker. De dag erna ben ik standaard chagrijnig. Dat moet met die maan te maken hebben toch? Laat ik je meteen uit de droom (of nachtmerrie, so to say) halen: er is (nog) geen sluitend wetenschappelijk bewijs gevonden van de invloed van de maan op ons slapen.

Ja, er zijn wel genoeg onderzoeken naar gedaan, daar ligt het niet aan. In 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Basel, dat het bij de 33 testpersonen langer duurde in slaap te komen tijdens volle maan. Dat zou komen doordat er minder melatonine – het hormoon dat ervoor zorgt dat we in slaap vallen – werd geproduceerd. Maar wat bleek een jaar later, bij een onderzoek van het Nijmeegse Donders Instituut? Toen neurowetenschappers eerdere onderzoeksgegevens bestudeerden, zagen ze ze ten eerste dat veel van die studies niet waren gepubliceerd; dat waren juist onderzoeken waaruit geen negatief verband bleek tussen volle maan en het slaapgedrag. Opvallend was daarnaast dat er juist slechter werd geslapen bij nieuwe maan.

https://media.giphy.com/media/hECIAJ1WMQ0O4/giphy.gif

Maancyclus

Dat er nog steeds niet onomwonden te zeggen is of de maan invloed heeft op slaapgedrag, komt omdat slaap nou eenmaal van veel factoren afhankelijk is: de omgeving, je leeftijd, hoe je je voelt etcetera. Daarnaast willen mensen ook graag een verklaring voor slecht slapen, de maan de schuld geven is dan makkelijk. Daar komt bij dat het maar één nacht per maand echt volle maan is, maar hij lijkt soms wel vijf nachten op zijn grootst te zijn. Je zou dus eerst op moeten zoeken wanneer die maancyclus echt volle maan plaatsvindt, voor je je slechte nachtrust daar aan wijdt.

Dat gezegd hebbende: er zijn genoeg mensen, die ook zonder wetenschappelijk bewijs, alsnog het gevoel hebben dat de maan invloed heeft op hun gemoed. Vaak worden er ook sterrenbeelden aan nieuwe en volle manen gekoppeld, die gedrag verklaren of voorspellen. Hierin geloven is natuurlijk helemaal prima; het kan juist fijn zijn om een bepaald gevoel te verklaren. Slecht slapen en overdag moe zijn is nou eemaal heel onprettig. Lees hier of het niet door een andere oorzaak komt dan de maanstand.

Lees hier meer tips om beter te slapen >