Natuurlijk weten we allemaal allang dat verbranden in de zon foute boel is. Toch zijn er nog genoeg mensen die het risico nemen, vaak onder het mom van niet zulke slimme beweringen als 'ik word altijd eerst rood en dan bruin' of 'een kleurtje is een kleurtje toch?'.

Blaren en koorts

Verbranden doet niet alleen onwijs veel pijn, het brengt ook meer schade aan dan alleen dat en een rood kleurtje. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in je lichaam? Verbranding door de zon is een reactie van je huid op UV-stralen. Lees op de website van de KWF Kankerbestrijding meer informatie hierover. Iets te veel straling zorgt voor een rood huid die trekt of juikt en misschien voor enkele blaren. Bij een ergere verbranding kun je veel blaren krijgen, je duizelig voelen, misselijk, koorts krijgen, rillingen en hoofdpijn. Niet prettig.

Hair, Face, Hairstyle, Lip, Pink, Eyebrow, Beauty, Blond, Fashion, Chin, pinterest
Getty Images
Christina Ricci

Maar ook op de lange termijn heeft een verbranding effect. Natuurlijk op je uiterlijk, want dat je door veel in de zon zitten sneller rimpels krijgt is bekend. Maar belangrijker nog: als je als kind of tiener tot blaren toe verbrandt, kan dit volgens onderzoek de kans op melanoom zelfs verdubbelen. Volgens Stichting Melanoom, die wordt gesteund door KWF, is dit 'de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker, die ontstaat in de pigmentcellen van een moedervlek. In 2015 kregen bijna 6.000 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren. Elk jaar overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom.'

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe is huidkanker te voorkomen? Dit is natuurlijk een open deur, maar ga niet onder de zonnebank (kies dan voor een spraytan of zelfbruiningscrème) en zit in de schaduw in plaats van in de felle zon (vooral tussen 12 en 2 uur 's middags zijn de stralen het felst). En daarnaast: smeren, smeren, smeren.

Welke factor heb je nodig? De SPF, de sun protection factor, is een nummer dat aangeeft hoe doeltreffend de ultravioletfactor is in de creme, spray of mousse. Het gaat dan om het tegenhouden van UV-B-stralen, niet UV-A. Het nummer geeft aan hoeveel langer iemand die ingesmeerd is in de zon kan blijven, dan diezelfde persoon zonder bescherming.

instagramView full post on Instagram

Factorfeiten

Als je normaal tien minuten in de zon kan zitten zonder te verbranden, is dat met factor 20 wel 200 minuten. Voorwaarde is dan wel dat je de crème tussendoor niet uitzweet, of eraf zwemt of doucht. Sowieso wordt aangeraden elke twee uur opnieuw te smeren. Let op: in Amerika bestaan crèmes tot wel factor 100, in de EU mag er niet meer een factor hoger dan 50 op de verpakking staan. Dit zou namelijk misleidend zijn, omdat consumenten dan denken dat ze hele dagen in de zon kunnen blijven zitten na een keer smeren.

Het is ook belangrijk ruime hoeveelheden crème te gebruiken: voor je gezicht een hoeveelheid ter grootte van een muntstuk, voor je lichaam minstens een pingpongbal. Vergeet ook niet je lippen, oren en hoofdhuid in te smeren, zeker als je je haar in een scheiding draagt. O en ook héél vervelend zijn verbrande knieholtes en voeten, doe daar ook een lekkere laag op. Geloof ons, de toekomstige jij bedankt je alvast.

Lees hier meer tips om niet te verbranden >

Beste-zonnebrand
Garnier Zonnebrand

SHOP HIER

Drogisterij.net
Beste zonnebrand
Nivea Zonnebrand
Drogisterij.net
Beste-zonnebrand
Lancaster Zonnebrand
ICI PARIS XL