Gember
- Wat: Wortelstok van de gemberplant.
- Zou: Maagpijn en artritis verlichten, spijsvertering bevorderen, wagenziekte en misselijkheid verhelpen.
- Lekker bij: Marinades, dressings, thee, curry's, gebak, varkens- en lamsvlees, roerbakgerechten, citrusvruchten, kip, vis, kokosnoot, wortel.
Kaneel
- Wat: De binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Bevat oa ijzer, calcium en mangaan.
- Zou: Antibacterieel zijn en helpen bij slechte spijsvertering, instabiele bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk.
- Lekker bij: Havermout, smoothies, chocolade, appeltaart, sinaasappel, couscous, linzensoep, lamsvlees, kip, pompoen, nootjes.
Kardemon
- Wat: Peultjes waarvan je vooral de zaden gebruikt. Bevat ijzer en mangaan.
- Zou: Maag- en darmpijn verlichten, vet eten beter verteerbaar maken en verstopping voorkomen.
- Lekker bij: Chaithee, koffie, chocolade, pilaf, koffiebroodjes, koekjes, roomijs, cruesli, appel, ananas, mango, wortel, curry's.
Kurkuma
- Wat: Knalgeel-oranje wortel die vaak als kleurstof wordt gebruikt.
- Zou: Ontstekingen tegengaan, goed zijn voor het hart.
- Lekker bij: Indiase curry's en lassi, maar ook smoothies, thee, roerei en omelet, gebakken aardappels en gebakken of geroosterde groenten.
Wil je gezonder leven? Eet meer aubergines >
Bron: ELLE Eten