7 prachtige throwback titels om weer te kijken op Netflix

Je opties reiken verder dan alleen het laatste seizoen van Scandal.

Meest gelezen

Er is een verschil tussen nieuw werk willen zien en juist naar het verleden willen gaan, qua Netflixen. Om verschillende redenen kan een nostalgische keuze fijner zijn: om de styling die, juist door z'n gedateerdheid, soms een stuk verfrissender en interessanter is, om de reis naar je eigen jonge jaren of gewoon omdat je die ene film tien jaar geleden ook zag en het inmiddels al lang genoeg geleden is om het plot niet meer te herinneren maar kort genoeg geleden om nog te weten dat het een hele goede film was. Op een rij, daarom: de beste throwback titels om te kijken op Netflix.

Advertisement - Continue Reading Below

1. Ferry Bueller's Day Off

Meest gelezen

Verhaal is gezellig – Ferris besluit met twee vrienden te spijbelen en erop uit te trekken in de Ferrari van zijn vader –, styling is nog gezelliger. Aan het einde van de film vraag je je af waar je je Wayfarer hebt gelaten.

2. The Breakfast Club

Klassieker. De hele film speelt zich bijna volledig af in één ruimte – de bibliotheek – waar vijf scholieren hun straf uitzitten en een opstel over zichzelf schrijven. Dat klinkt als een leuk plot en dat is het ook maar kijk vooral voor de styling! Want. die. styling!

3. Top Gun

Advertisement - Continue Reading Below

Het idee voor de film Top Gun kwam toen producent Don Simpson in California Magazine een artikel las met de titel Top Guns. Het inspireerde hem genoeg om er samen met Jerry Buckheimer een hele film over te maken over luitenant Maverick die wordt aangenomen bij Top Gun, de eliteschool van de Marine. Kelly McGillis is fantastisch en Tom Cruise was hier ook nog fantastisch.

4. Pretty Woman

Advertisement - Continue Reading Below

Behoeft geen uitleg. De scène waarin Julia Roberts schrikt van Richard Gere die plots de klep van de ring die ze bekijkt dichtklapt, is trouwens echt – Gere bedoelde het als grapje en de regisseur vond het moment zo leuk, dat-ie het erin liet.

5. Full House

Meest gelezen

Behoeft al helemaal geen uitleg.

6. The Client

Niet alleen Susan Sarandon is in deze verfilming van John Grisham's boek fantastisch, ook de dan 11-jarige Brad Renfro steelt de show, die bijna te goed acteert voor zijn leeftijd. Verdrietig genoeg stierf de acteur veertien jaar later – op zijn 25e overleed hij aan een overdosis drugs. Mark Foster van Foster The People – jeweetwel, van Pumped Up Kicks – was zijn kamergenoot en schreef Downtown over zijn dood, James Franco tatoeëerde als eerbetoon 'Renfro' en 'Forever' op zijn lichaam. Kijk The Client en je weet waarom zijn dood eeuwig zonde is.

7. Taxi Driver

Robert DeNiro's befaamde zin 'You talkin' to me'? Komt uit Taxi Driver, waarin hij de eenzame en getroebleerde taxichauffeur Travis speelt, die verliefd wordt op de veel te hoog gegrepen Betsy, een grondige hekel heeft aan alle scum bags van New York City en een tienerprostituee van haar pimps wil bevrijden. De you talkin' to me-zin was geïmproviseerd – in het script staat alleen 'Travis speaks to himself in the mirror'. Taxi Driver maakte van Martin Scorsese een groot regisseur, van Robert DeNiro een gevestigd acteur en van de nog 12-jarige Jodie Foster een van de jongste actrices ooit met een Oscar-nominatie. Het script werd door Paul Schrader in slechts een maand geschreven, omdat hij genoeg inspiratie kon halen uit zijn eigen heartbreak en eenzaamheid destijds – hij woonde in een auto. Ook de dagboeken Arthur Bremer, de man die presidentskandidaat George Wallace neerschoot in 1972, dienden als inspiratie voor het script. DeNiro zelf werkte, ter voorbereiding op zijn rol, een maand als taxichauffeur.

Kijken, en geniet van de super scherpe lunchscène tussen DeNiro en Betsy (gespeeld door Cybill Shepherd).

Bron: Cosmopolitan