De onmisbare gids voor de beginnende Black Mirror-kijker

Belangrijke eerste tip: begin niet bij aflevering één.

Meest gelezen

Een samenhangend antwoord geven op de vraag wat voor serie Black Mirror is, is lastiger dan bij andere series; voornamelijk omdat iedere aflevering op zichzelf staat. 'Zeg maar elke keer een verhaal over technologie en de maatschappij en de toekomst en hoe dat vorm zou kunnen krijgen' — dat is vaak het antwoord dat je als Black Mirror-kijker geeft aan een niet-kijker. Maar vergis je niet door de vaagheid van die samenvatting: Black Mirror is fantastisch. Méér dan fantastisch. Sommige afleveringen zijn dystopisch, andere idyllisch; sommige lijken tientallen jaren in de toekomst plaats te vinden, andere hadden een paar weken geleden kunnen gebeuren. Wat in ieder geval zeker is, is dat je door iedere aflevering gaat nadenken. Véél. Plus: veel dingen in het echte leven gaan je nog doen laten terugdenken aan momenten uit Black Mirror.

Advertisement - Continue Reading Below

Nu seizoen vier sinds vandaag eindelijk op Netflix staat, is het tijd voor een beginner's guide voor iedere geluksvogel die alle afleveringen nog te kijken heeft. Belangrijke eerste tip: begin niet bij aflevering 1, seizoen 1. Niet de beste, namelijk — deze vijf afleveringen zijn dat wel, en maken je meteen een Black Mirror-superfan.

Meest gelezen

Seizoen 1, episode 3: 'The Entire History of You'

Een aflevering die voelt alsof-ie zich vandaag de dag had kunnen afspelen. In The Entire History of You kan iedereen door implantaten alles opnemen; daardoor kun je heel makkelijk letterlijk momenten opnieuw afspelen, waardoor kleine dingen op gaan vallen die je pas na een paar keer afspelen doorhebt.

Afbeeldingsresultaat voor the entire history of you mirror gif

Seizoen 2, episode 2: 'White Bear'

Zo'n 95% van deze aflevering zit je in een 'what the heck is happening'-gevoel, dat voor heel wat mysterie zorgt. Net als de bovenstaande aflevering, voelt White Bear als iets wat vandaag had kunnen gebeuren. De kicker komt op het einde, als het mysterie eindelijk is opgelost.

Seizoen 3, episode 1: 'Nosedive'

Een aflevering die je nog lang bijblijft. In Nosedive selecteert de maatschappij steeds meer op je 'rating': iedereen die je tegenkomt, geef je bij het voorbijgaan een aantal sterren, tussen de 1 en de 5. Bryce Dallas Howard is fantastisch als Lacie Pound, die door een vriendin met een zeer hoge rating wordt uitgenodigd op een bruiloft. Ze doet er alles aan om erbij aanwezig te zijn en zo haar eigen rating op te krikken — ze wil immers een bepaalde hypotheek die alleen beschikbaar is voor mensen met een 4,5+-rating —, maar moet steeds meer offers brengen. Huiveringwekkend, juist door het besef dat we leven in een Instagram-wereld waarin veel principes uit Nosedive al gelden.

Afbeeldingsresultaat voor hated in the nation black mirror gif

Seizoen 3, episode 4: 'San Junipero'

Een van de meest besproken afleveringen, mede dankzij de Emmy die San Junipero in de wacht sleepte. De aflevering met lesbische verhaallijn voelt eerder lief en romantisch dan eng, en dat is een welkome afwisseling met de vaak verontrustende plotlijnen in Black Mirror. Ook genieten: de futuristische en tegelijkertijd eightiessetting waar San Junipero zich in afspeelt.

Afbeeldingsresultaat voor hated in the nation black mirror gif

Seizoen 3, episode 6: 'Hated in the Nation'

Hated in the Nation is fantastisch om dezelfde redenen als The Entire History of You fantastisch is: de aflevering is slim, plausibel en laat je nog zo lang nadenken dat je zou willen dat er een after-praatgroep is. Niet voor niets krijgt Hated in the Nationi een 8,7 op IMDB. In het kort, de plot: de dood van een journalist die doelwit is van een haatcampagne op social media, leidt een oud-detective en haar stagiaire naar een huiveringwekkende ontdekking.

Afbeeldingsresultaat voor hated in the nation black mirror gif
Bron: Elle