Black Panther moet je zien. Punt. De Marvel-film is verfrissend anders (want ja, het gros van de crew is zwart), mooi, spannend en maatschappijkritisch op een inspirerende manier. De reviewcijfers liegen er niet om: een 7,9 onder het brede publiek van IMDB, en op Rotten Tomatoes staat de rating op 97%. Ook commercieel gezien breekt het tot nu toe bijna alle records; het is lang geleden dat zo veel mensen naar een film gingen.

Zonder al te veel weg te geven is dit het verhaal in een notendop: Koning T'Challa keert na de dood van zijn vader terug naar Wakanda, een Afrikaans land, om de troon te bestijgen. Wat alle inwoners van Wakanda weten en de buitenwereld niet, is dat het land schatjerijk en ontwikkeld is door de vibranium die in de grond zit. Hetgeen Wakanda een onbeschrijfbare technologische voorsprong heeft gegeven op de rest van de wereld, wat ze angstvallig verborgen houden.

Maar oké, in case we je nog moeten overtuigen dat je naar Black Panther moet, hier de argumenten op een rij:

  • Ode aan Afrika. De film heeft een zwarte superheld - uít Afrika - en een heel arsenaal aan zwarte topacteurs. En naast de overwegend zwarte crew is het de eerste grote sciencefictionfilm die zich afspeelt in Afrika, zijn de vechtscènes in de film gebaseerd op Afrikaanse vechtkunst, en dan hebben we het nog niet eens over die kostuums: afrofuturistisch en hebberigmakend mooi.
  • The future is female. Stereotiepe mannelijke karakters zoals 'slimme gadgetuitvinder' en 'sterke brommende lijfwacht' worden eindelijk eens gespeeld door een vrouw. Een aparte vermelding verdienen de Dora Milaje, de vrouwelijke lijfwachten van koning T'Challa. Fierce en feminine zoals je het nog niet eerder hebt gezien. En zo cool, dat ik na afloop van de film overwogen heb om, net zoals leider van de Dora Milaje strijders Okoye (actrice Danai Gurira), mijn hoofd kaal te scheren.
  • Maatschappijkritisch zonder wijzend vingertje. De vraag die in de film centraal staat is: moet je je rijkdom delen om de minder bedeelden te helpen? Die vraag komt naar voren door Nakia (Lupita Nyong'o), de ex van de koning. Zij is niet bij hem weggegaan omdat er op liefdesgebied sprake was van onenigheid, maar omdat ze de andere Afrikaanse landen wil redden en dat niet meent te kunnen doen als ze naast hem op de troon zit. Een ook (kleine spoileralert!) de rivaal van koning T'Challa is van mening dat het vibranium gedeeld moet worden met de zwarte gemeenschap buiten Wakanda.
  • Alles zit goed in elkaar. De kostuums, de productie, het geluid, de special effects, allemaal op z'n minst een paar Oscarnominaties waard.

Wakanda forever! Ik ga dit weekend nog een keer. Misschien overleven m'n haren het alleen niet na deze tweede keer.