De dagen van kort slapen en nachten doorhalen zijn over. Tegenwoordig slapen steeds meer mensen, en dan met name volwassenen tussen de 18 en 34, eerder en langer. Goed voor je gezondheid toch, en waarom deden we dit niet eerder?

Meer slapen

Waar volwassenen tussen de 18 en 34 jaar gemiddeld 8 uur en 42 minuten per nacht sliepen in 2010, is dat nu toegenomen met wel 8% tot 9 uur en 28 minuten. Vergeleken met 2010 brengen 20-plussers dus gemiddeld meer uren door in dromenland. Maar zelfs al als je januari 2023 vergelijkt met de afgelopen maand kun je een verschil opmerken, 20+’ers gingen vorige maand gemiddeld 12 minuten eerder naar bed dan dat ze vorig jaar deden.

Waarom we eerder gaan slapen is eigenlijk heel simpel: omdat we er zin in hebben en omdat we het nodig hebben. 'Er gebeurt niks goeds na negen uur ‘s avonds', vertelde een studente aan The Wall Street Journal. Ze probeert elke avond om uiterlijk half tien op bed te liggen om er zeker van te zijn dat ze haar 9 uur slaap haalt. Het is ineens cooler en meer geaccepteerd om vroeg te slapen. Op sociale media zie je ook dat het 'nachtbraken' wordt verruild voor het vroeg opzoeken van je bed en dat het prioritizen van je slaap steeds meer genormaliseerd wordt.

Te weinig slapen is slecht voor je, zowel voor je lichaam als voor je mentale gesteldheid. Maar de hoeveelheid slaap die gezond is, verschilt per persoon. Het is dus niet voor iedereen noodzakelijk om extreem vroeg onder de wol te gaan liggen, deelt John Winkelman, hoofd van het klinische onderzoeksprogramma voor slaapstoornissen in het Massachusetts General Hospitaal in Boston met The Wall Street Journal. Je moet dus niet overdrijven of obsessief worden – probeer tussen de 7 en 9 uur te slapen 's nachts, en ga niet extreem vroeg naar bed als je er niet vroeg uit hoeft de volgende dag.

Noted.