Sinds de coronapandemie is het concept van freebirthing enorm in populariteit gegroeid. Wat is de oorzaak hiervan, en wat houdt freebirthing (ook wel bekend als unnassisted birth) eigenlijk in? Verschillende experts waarschuwen voor de risico’s en gevaren die deze populaire bevallingstrend met zich meebrengt.

Zoals de naam al weggeeft is het concept van freebirthing een manier van bevallen in volledige vrijheid, dus zonder dat hier medische bemoeienis aan te pas komt. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kindje ter wereld te brengen in het comfort van hun eigen huis of soms zelfs de natuur. Ze maken hierbij de keuze om geen ondersteuning te krijgen van een verloskundige, of gebruik te maken van medische behandelingen, klinische monitoring of technologieën tijdens de bevalling en de geboorte van de baby.

Waarom moeders kiezen voor een thuisbevalling

Deze compleet natuurlijke manier van bevallen valt steeds meer in de smaak door een verminderd vertrouwen in de gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dat de meeste aanstaande moeders die kiezen voor een bevalling zonder medische hulpmiddelen, dit doen vanwege eerdere negatieve ervaringen met ziekenhuiszorg.

Ze zijn bang dat artsen hun emotionele en sociale behoeften niet serieus zullen nemen en dat zij vooroordelend te werk zullen gaan. Anderen vinden het simpelweg een fijn idee om zelf volledige controle te hebben tijdens de bevalling en ervaren de geboorte het liefst vanuit de veilig- en geborgenheid van hun eigen omgeving.

Een heel andere reden, en oorzaak voor het toenemende aantal thuisbevallingen, is de noodzaak die er tijdens de coronapandemie ontstond voor lage-risico bevallingen om thuis plaats te vinden. Dit zorgde voor meer ruimte in de ziekenhuizen voor corona-patiënten en ook voor een veiligere omgeving voor de moeder en het kind. Tijdens de pandemie vonden er daardoor gemiddeld 4% meer bevallingen thuis plaats in Nederland blijkt uit een onderzoek, en die trend heeft zich dus ook voortgezet post-pandemie.

Experts waarschuwen voor risico's

Helaas heeft de onafhankelijke thuisbevalling niet alleen maar voordelen. Bij een bevalling zonder medische begeleiding kan het gebrek aan medisch toezicht de aanstaande ouders in gevaar brengen wanneer er problemen ontstaan en er geen hulp in de buurt is. Problemen bij de bevalling zijn onder andere bloedingen, stuitligging, schouderdystocie, navelstrengproblemen en ademhalingsproblemen. Deze risico's zijn niet per se alledaags, maar kunnen levensbedreigend zijn, aldus Parents magazine. De Mayo Clinic waarschuwt ook voor het verhoogde risico op epileptische aanvallen, aandoeningen aan het zenuwstelsel en kindersterfte. Uit onderzoek blijkt dat kindersterfte meer voorkwam bij freebirths dan bij geboortes in het ziekenhuis tussen 2010 en 2017.

Toch voelen moeders zich empowered nadat zij het heft in eigen handen hebben genomen en een bevalling goed door zijn gekomen zonder de aanwezigheid van verloskundigen. De New York Post verteld dat vrouwen over het algemeen rekening houden met de mogelijke complicaties en de risico's van tevoren hebben afgewogen. 'Als niemand zich met de bevalling bemoeit of het geboorteproces onderbreekt, worden de risico's op complicaties als zeer klein beschouwd,' aldus de New York Post. Hmm...