Pssst: onze collega's van ELLE Eten fluisterden ons hier in dat je je kater kunt indammen door tijdens het drinken op de kleur van je wijn te letten en dat delen we graag met je.

Nu heb je er vast al eens over gespeculeerd tijdens gesprekken met vrienden. Sommigen beweren dat zoete rosés de heftigste kater opleveren, anderen vinden rode wijn de allerergste. Professor Steve Allsop van het National Drug Insititute in Perth, Australië, heeft er drie jaar geleden wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Welke soort wijn moet je kiezen als je geen kater wil?

Dit zegt de wetenschap

Maar hoe zit het nu echt met die kleur? Om alcohol te maken, laat je verschillende stoffen met elkaar vergisten. Tijdens dit proces komt er alleen niet alleen alcohol uit, maar ook allerlei andere bijproducten, die worden samengevat in de verzamelterm 'congeners'. Steve Allsop legt hier uit dat de intensiteit van een kater veroorzaakt wordt door de hoeveelheid van deze zogenaamde ‘congeners’; ze zijn de grote veroorzaker van die barstende koppijn de volgende ochtend.

Hoe donkerder de wijn...

Congeners bepalen ook de kleur en de smaak van de wijn. Hoe donkerder de wijn, hoe meer congeners de wijn bevat. Rode wijn is dus de grootste uitlokker van een kater. Plek twee is er voor rosé, en witte wijn kan het minste kwaad.

Katervrij

Maar helemaal katervrij door het leven, gaat uiteraard zelfs met witte wijn niet lukken. Hoeveel en hoe snel je drinkt, de sulfiet die in de wijn zit en hoeveel water je naast de wijn drinkt, is ook bepalend voor hoe ‘fris’ je de volgende ochtend wakker wordt.

Hoe dan ook, geen zin in een kater de volgende ochtend? Dan is nippen van een gekoeld wit wijntje met een groot glas water erbij dus de beste optie. Op een gevulde maag. Proost!

Bron: ELLE Eten