Er zijn oneindig veel redenen te bedenken om je telefoon mee te nemen tijdens je wekelijkse hardlooprondje. Muziek, navigatie, bellen in geval van nood, foto's maken van de prachtige omgeving en het meten van je hartslag/afstand of iets in die richting. Komen we in de buurt? Toch is het misschien niet zo verstandig om je telefoon in je hand te houden tijdens het rennen.

(Uit) balans

Het vasthouden van je telefoon (of waterfles, handdoek, vest etc.,) tijdens het hardlopen kan zorgen voor een blessure. Volgens fitnessinstructeur Todd Liubinskas komt dat omdat je lichaam zich aan moet passen aan het gewicht van het object dat je draagt. We horen je denken: 'Maar eh, een telefoon weegt tegenwoordig toch helemaal niets?'. Klopt, maar zelfs weinig gewicht kan problemen opleveren.

'Wanneer je rent, is het doel om een constante cadans te behouden. Gelijke verdeling van gewicht zorgt voor een soepelere loop,' legt Liubinskas uit. 'Als we iets in onze handen hebben, veroorzaakt dat een effect van asymmetrie binnen de loopstijl die je gewend bent.'

Blessure

Oké, duidelijk. Natuurlijk zal dit geen probleem opleveren als je arm een paar keer heen en weer gaat, maar tijdens het hardlopen kan dat heen en weer bewegen wel oplopen tot duizend(!) keer. Daardoor zullen bepaalde spieren gaan compenseren en de kans op verrekking vergroten. Het gaat hierbij vooral om je benen, heupen en schouders - meestal aan de andere kant van het lichaam dan waar je je telefoon op vasthoudt.

Zonde

Extra reden: rennen met je telefoon in je hand is eigenlijk sowieso vragen om problemen. Door je zweterige handen of de onregelmatige grond waarop je loopt, kan je telefoon uit je handen glippen en dat zou zonde zijn, toch?

Advies

Ren je een kleine afstand? Dan kan het niet direct kwaad, maar al met al kun je het beste kiezen voor een heupband tijdens het hardlopen, dan heb je minder last van het gewicht dat zorgt voor overcompensatie van bepaalde spieren. Én: minder kans op een kapotte telefoon.

Van: Women's Health NL