Intermittent fasting, oftewel: onderbroken vasten. Je hoort het fenomeen steeds vaker, ook bij celebrities. Afgelopen week lieten Jennifer Aniston en Reese Witherspoon in het Britse magazine Radio Times weten aan intermittent fasting te doen. Maar eh... wat is het, waarom is het zo populair, en de belangrijkste vraag: is intermittent fasting gezond?

Hoe werkt intermittent fasting?

Intermittent fasting houdt in dat je gedurende bepaalde tijdsperiodes niets eet. Het onderbroken vasten kan op verschillende manieren worden toegepast. De populairste manier is de 16/8-regel. Dit betekent dat je gedurende acht uur op een dag 'normaal' eet en de overige zestien uur vast. Of die zestien uur 's nachts en 's ochtends plaatsvindt, of juist 's avonds en 's nachts, dat kun je zelf bepalen. De meningen zijn verdeeld over wat vasten precies inhoudt; sommigen drinken tijdens die periode alleen maar water, thee of koffie, terwijl anderen (waaronder Jennifer Aniston en Reese Witherspoon) ook vloeibaar voedsel als verse sapjes toestaan.

Andere manieren van intermittent fasting zijn:

De reden dat het dieet zo populair is onder sterren, is dat het een relatief eenvoudige vorm is van afvallen. In plaats van de volledige ingrediëntenlijsten van producten af te speuren, hoef je alleen maar de klok in de gaten te houden. Dat het eetpatroon op verschillende manieren kan worden toegepast zoals de vaster dit zelf wil, maakt het ook nog eens aantrekkelijker.

Is intermittent fasting gezond?

Maar dan rest nog de vraag: wat doet het met je lichaam? En, nog belangrijker: is intermittent fasting wel gezond? Veel diëten staan er om bekend slecht te zijn voor de gezondheid, maar volgens experts hoeft dit bij intermittent fasting niet het geval te zijn, mits je je houdt aan de tijden en er niet in doorslaat.

Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, deelt in een interview met de NRC dat hij ervan overtuigd is dat intermittent fasting goed is voor het lichaam. Dit baseert Pijl op de gevolgen wat periodiek vasten met je lichaam doet:

'We vullen ons lichaam elke dag met bouwstof (eiwit) en brandstof (suiker en zetmeel). Die geven het lichaam het signaal: ik mag groeien. Als cellen bezig zijn met groei, is er geen ruimte voor herstel, onderhoud en verdediging tegen schadelijke stoffen. Wanneer ze geen bouw- en brandstoffen krijgen, moeten cellen zich verdedigen, zodat je overleeft en kunt blijven reproduceren – alles draait uiteindelijk om voortplanting. Tijdens dat herstelproces ruimt de cel zijn afval op en eet zijn eigen beschadigde structuren op.'

Naast het opruimen van celafval, zou het periodiek vasten er ook voor kunnen zorgen dat je cholesterol, bloedsuiker en insulineniveau worden verlaagd.

Hoewel velen met name voor intermittent fasting kiezen om af te vallen, is het volgens Hanno Pijl niet helemaal waar dat je alleen door te vasten kilo's verliest. Het afvallen zit 'm eerder in de bewustwording die je krijgt van het vasten. Hierdoor pas je je eetgedrag aan en ga je ook gezonder eten tijdens de periode dat er wel gegeten 'mag' worden.

Duidelijk.


Hoewel dit alles heel goed klinkt, zijn er een aantal groepen voor wie intermitting fasting niet de beste manier is. Dit zijn onder andere mensen met een eetstoornis, mensen met ondergewicht, diabetici, kinderen en zwangere vrouwen. Om zeker te weten of dit voedingspatroon geschikt voor je is, is het verstandig om dit eerst met je huisarts te bespreken.