Een algemene opvatting is nog steeds dat koolhydraten niet goed voor je zijn. Maar is dat wel echt zo? Wij hebben vijf veelvoorkomende mythes voor je op een rij gezet. 

Mythe 1: Koolhydraten maken je dik
Werkelijkheid: We vinden producten waar veel koolhydraten in zitten vaak zo lekker dat we snel de neiging hebben om er te veel van te eten. Denk bijvoorbeeld aan chips en snoep. Maar je komt niet per se aan omdat je koolhydraten eet, maar eerder omdat je er snel te veel van eet. Je vindt koolhydraten niet alleen in producten die veel suiker en weinig vezels bevatten, zoals chips en koekjes, maar ook in fruit, groente en granen. Deze producten zijn wel voedzaam en dus niet per se ongezond voor je. Je komt aan als je meer calorieën binnenkrijgt op een dag dan je lichaam nodig heeft. Het is dus slim om niet alleen te kijken naar het aantal koolhydraten wat je binnenkrijgt, maar ook naar al het andere wat je eet.
 
Mythe 2: Alle eenvoudige koolhydraten zijn ongezond
Werkelijkheid: Eenvoudige koolhydraten, die bestaan uit één of twee eenheden suiker, vind je vaak in producten zoals chips en frisdrank. Als je te veel van dit soort producten eet, kan je bloedsuikerspiegel stijgen. Maar je vindt eenvoudige koolhydraten niet alleen in ongezonde snacks. Ook in zuivelproducten en in fruit kom je ze tegen. Ze zijn dus niet per se allemaal ongezond. Wel worden complexe koolhydraten langzamer geabsorbeerd en afgevoerd door je lichaam en zullen ze je bloedsuikerspiegel niet zo snel verhogen. Je zult sneller vol zitten van producten met complexe koolhydraten (zoals quinoa, pompoen en zoete aardappel), omdat ze vaak meer vezels bevatten. Op die manier zit je langer vol zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt.
 
Mythe 3: Alle pasta en brood zijn slecht
Werkelijkheid: Pasta en brood hoeven helemaal niet slecht voor je te zijn, zolang je ze combineert met gezonde producten. Denk bijvoorbeeld aan een pasta gecombineerd met magere eiwitten, peulvruchten en groenten. Granen zoals quinoa en zilvervliesrijst vormen ook een ideale basis voor een voedzame maaltijd. Waar je vooral op moet letten bij het eten van pasta, is de hoeveelheid die je eet. Één portie zou ongeveer gelijk moeten staan aan de grootte van je vuist. Ook bij brood gaat het dus om de hoeveelheid en om wat je erbij eet. Als je niet zonder je brood kan tussen de middag, beleg je volkoren sneetjes dan bijvoorbeeld met gegrilde kip, hüttenkäse, tomaat en sla. Zo zorg je ervoor dat je goed vol zit, maar dat je niet te veel koolhydraten naar binnen werkt. 
 
Mythe 4: De enige manier om af te vallen is door een koolhydraatarm dieet
Werkelijkheid: Door het volgen van een koolhydraatarm dieet waarbij je veel eiwitten binnenkrijgt, zul je zeker wat kunnen afvallen. Daarvoor moet je nog steeds wel minder calorieën eten dan je lichaam verbruikt. Maar op de lange termijn is het helemaal niet goed voor je lichaam om geen koolhydraten te eten. Je lichaam heeft ze namelijk nodig, omdat we glucose nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Als je niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt, kan je lichaam in een staat van ketose terecht komen. Hierbij zul je in plaats van glucose, vet gaan verbranden om je lichaam op gang te houden. Ook kun je last krijgen van ademhalingsproblemen en constipatie. Je kunt dus echt beter koolhydraten in je voedingspatroon houden, dan ze helemaal te schrappen.

Mythe 5: Je dieet moet voor minder dan de helft uit koolhydraten bestaan
Werkelijkheid: Iedereen heeft verschillende behoeften als het aankomt op de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Factoren als een fitnessdoel of mate van dagelijkse inspanning hebben hier ook mee te maken. De aanbevolen hoeveelheid voor koolhydraten is over het algemeen vijfenveertig tot vijfenzestig procent van je dagelijkse hoeveelheid calorieën. Als je echt specifiek advies wilt, om te weten wat voor jouw situatie het beste is, kun je het beste een deskundige inschakelen.

http://a.fod4.com/misc/Spaghetti Full House Shake.gif

Bron: womenshealthmag.nl