Honger: je maag knort, je kunt je niet meer goed concentreren en je raakt snel boos en geïrriteerd. Een verschijnsel waar iedereen weleens mee te maken heeft. Je hebt honger, maar dat niet alleen, je bent ook nog eens boos. Ja, je bent 'hangry'. Een samentrekking van 'hungry' en 'angry'. En helaas, wanneer mensen hangry zijn, zijn ze niet op hun best. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in het lichaam?

Wetenschappers ontdekten dat hangry zijn wel degelijk een lichamelijk verschijnsel is. Wanneer je eet, worden koolhydraten, proteïnen en vetten in je voeding door je lichaam omgezet in suiker (glucose), aminozuren en vetzuren. Hoe meer tijd er is verstreken sinds je laatste maal, hoe minder van deze stoffen er door het bloed stromen. En minder glucose in het lichaam zorgt voor minder energie.

Glucose

Je hersens snakken naar een glucosebom, en dat merk je aan alles. Wanneer je een tijdje niet hebt gegeten, komen prikkels harder binnen en reageer je gevoeliger op anderen. Wetenschapssite The New Scientist verkondigde zelfs dat wetenschappers een verband hebben gevonden tussen laag bloedsuikerniveau en bepaalde hormonen die ervoor zorgen dat je chagrijniger wordt.

Hoe dan? Wanneer je honger hebt, geven de hersenen een seintje aan de organen in het lichaam die hormonen aanmaken en meer glucose gaan produceren. Tot deze hormonen behoren onder andere adrenaline, cortisol en neuropeptide Y. Deze lichaamsstoffen staan er om bekend dat ze een behoorlijk stressgevoel kunnen veroorzaken, en dat ze je zelfs een beetje agressief kunnen maken. Helemaal niet gek dus dat je niet op je leukst bent wanneer je honger hebt.

8 dingen die je kunt eten als je niet vooruit te branden bent

Bron: Women's Health NL

Van: Women's Health NL