Koud, donker, binnen. Het is herfst. Zeker dat je die sfeerkaarsen of die alles verlichtende geurkaars weer aan wilt steken. Doen. Gezellig. Tuurlijk. Maar, bij het branden van de kaars komen ook giftige chemicaliën vrij. En die hebben een nadelige invloed op je gezondheid.

Hoe zit dat? Mintel een bureau dat marktonderzoek uitvoert, deed onderzoek naar het effect van geurkaarsen op onze gezondheid. Je raadt het al: dat is niet zo heel best.

Paraffine

De meeste kaarsen worden namelijk gemaakt van paraffine, een restproduct dat overblijft bij de verwerking van aardolie. De stoffen die vrijkomen wanneer er een kaars met paraffine brandt zijn vergelijkbaar met de stoffen die vrijkomen wanneer er diesel brandt – waaronder het kankerverwekkende benzeen.

Er is dus wel reden om aan dit onderwerp aandacht te besteden, en dat gebeurt ook, maar over wat het effect op de gezondheid op de lange termijn is, is nog weinig bekend.

Alternatief

Tot die tijd zou je kunnen overstappen op kaarsen gemaakt van bijenwas of soja, daarbij komen minder schadelijke stoffen vrij. Een stap in de gezondere richting. Maar: een zuivere grondstof is nog geen garantie voor een natuurlijk verbrandingsproces. Daarnaast: bij alles wat in de fik staat, van eten tot aan een geurkaars dus, komen schadelijke stoffen vrij.

Lastig. Het beste advies, zoals met alles in het leven, is om te branden met mate. Één (geur)kaars is genoeg. En zet een raam open als je een kaars brandt, dat is goed voor de ventilatie. Zullen we het verder niet hebben over alle fijnstoffen die dan van buiten naar binnen komen...

7 bijzondere tekenen dat je niet gezond bent >