Deze week is het dus de Nationale Week Zonder Vlees én de Vegetarische Restaurantweek. Een uitgelezen moment voor Women's Health om te onderzoeken en wetenschappers te raadplegen over wat vegetarisch eten eigenlijk met en voor je lichaam doet.

Minder kans op diabetes type 2

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen diabetes type 2. Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben verschillende onderzoeken op een rijtje gezet, en wat blijkt: mensen die bewerkt of rood vlees eten hebben een verhoogde kans op diabetes type 2. Het risico op deze ziekte neemt met 32 procent toe als je per dag 50 gram (of meer) vlees eet. Om even een beeld te schetsen: wanneer je een broodje met twee plakjes ham belegt, zit je al op 40 gram vlees. Je hoeft dus niet per se een hele koe per dag naar binnen te werken om je risico te verhogen.

Hoewel we allemaal weten dat voorkomen beter is dan genezen, kun je met deze info ook je voordeel doen als je diabetes type 2 hebt. De City University of New York School of Public Health toonde namelijk aan dat een vegetarische (of vegan) levensstijl de stofwisseling van diabetespatiënten verbetert.

Je darmbacteriën veranderen

Een juist evenwicht tussen goede en slechte darmbacteriën (darmflora) zorgt voor een gezonde spijsvertering, een goede stoelgang en een goed werkend immuunsysteem. Onderzoek van Washington Center for Clinical Research wees uit dat mensen die geen vlees eten meer beschermende bacteriën hebben dan mensen die wel vlees eten. Een leven zonder vlees zorgt dus dat je lichaam makkelijker voedingsstoffen kan opnemen, dat toiletbezoeken een stuk prettiger zullen zijn en dat je minder dagen ziek en snotterend op de bank zult zitten.

Tekort aan proteïne en vitamine B12

Een vraag die alle vegetariërs ooit hebben moeten beantwoorden: 'Krijg je wel genoeg proteïne en vitamine B12 binnen?'. Geen gekke vraag, aangezien de meeste mensen hun proteïne uit dierlijke producten halen en vitamine B12 alleen uit dierlijke producten gehaald kan worden. Maar geen zorgen: een tekort aan proteïne kan makkelijk worden opgelost door meer noten, bonen, peulvruchten en andere proteïnerijke producten te eten. Een vitamine B12-tekort kun je voorkomen door het eten van eieren en andere zuivelproducten.

Minder slechte cholesterol

Dierlijke producten bevatten veel verzadigde vetten. Deze vetten zorgen voor meer LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Naast vlees zitten er ook veel verzadigde vetten in koek, gebak en andere vette snacks. Door geen vlees meer te eten, en niet elke dag de koektrommel te plunderen, kun je het gehalte aan slecht cholesterol laag houden. Meer over het effect van geen vlees hebben op je cholesterollevel lees je hier en hier.

Vermoeidheid

Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.

Bronnen: NCBI, Harvard Medical School, Diabetesfonds, Voedingscentrum, WHO, Maag Lever Darm Stichting

Via: Women's Health

Van: Women's Health NL