Als je van huidverzorging houdt, weet je dat retinol door dermatologen wordt beschouwd als het 'gouden'-ingrediënt dankzij het harde klinische bewijs die de werkzaamheid op de huid beamen.

De EU heeft nu echter besloten dat je te veel van het goede kunt hebben en legt de hoeveelheid retinol in onze huidverzorgingsproducten aan banden. Hoewel retinol niet helemaal zal verdwijnen, stellen de nieuwe regels dat er een limiet van 0,3% retinol zal gelden voor huidverzorgingsproducten die worden aangebracht of afgespoeld en een limiet van 0,05% voor lichaamsverzorgingsproducten.

Dat betekent niet dat je favoriete retinolproducten ineens niet meer verkrijgbaar zullen zijn, want herformuleren kost tijd en merken hebben tot 2026 de tijd om ervoor te zorgen dat hun producten aan de eisen voldoen, maar er zullen er ongetwijfeld zijn die het slachtoffer worden en verdwijnen en sommigen die overschakelen op 'alleen op recept'.

Waarom de nieuwe regels voor retinol?

De huidverzorgingswetenschap evolueert voortdurend en dat betekent dat de wetgeving die deze wetenschap beschermt ook voortdurend moet worden herzien. Deze nieuwste wet, die wordt gehandhaafd door het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (WCCV) – een groep deskundigen op het gebied van toxicologie en veiligheid voor non-food consumentenproducten – is er simpelweg om ervoor te zorgen dat cosmetische producten altijd veilig zijn voor de consument.

'De regelgevers hebben gekeken naar "worst case" scenario's van vitamine A-blootstellingsniveaus – dat zijn mensen die grote hoeveelheden vitamine A in hun voeding eten, hoge doses vitamine A in hun huidverzorging gebruiken en veel blootstelling aan vitamine A hebben vanuit andere gebieden, zoals supplementen en medicijnen,' legt Daniel Isaacs uit, chief product officer bij Medik8, dat verschillende retinolproducten in zijn portfolio heeft. De algemene beperkingen zijn uit voorzorg ingevoerd om het risico op overmatige blootstelling aan vitamine A te verminderen.

a man looking at something
Matteo Scarpellini//LAUNCHMETRICS SPOTLIGHT

Wat zijn de risico's van te veel vitamine A?

Hoewel Vitamine A op zichzelf volkomen veilig is, is het 'waarschijnlijk het meest voorgeschreven ingrediënt in mijn praktijk en is het een van de best bestudeerde ingrediënten', zegt Dr. Ahmed El Muntasar, huisarts en bekroond estheticus, die opmerkt dat te veel uitwendig gebruik of verkeerd gebruik huidirritatie, droogheid, schilfering en, voor donkere huidtinten, hyperpigmentatie kan veroorzaken. Als dit overgaat in meer dan de aanbevolen hoeveelheid via de voeding (meer dan 3000 ug) door ingenomen vormen van vitamine A, zijn de bijwerkingen (en het is belangrijk om te onthouden dat dit een worst-case-scenario is) onder andere leverschade, hoofdpijn, misselijkheid, botverdunning en geboorteafwijkingen.

'Vitamine A is essentieel voor de celgroei, de immuunfunctie en een gezond gezichtsvermogen en als je er niet genoeg van binnenkrijgt, kan het een belangrijke oorzaak zijn van een te zwakke schildklier en huidproblemen,' legt Hannah Alderson uit, BANT-geregistreerd voedingsdeskundige en hormoonspecialist. Tegelijkertijd kan overconsumptie van voorgevormde vitamine A – uit voedingsbronnen zoals lever en visolie – giftig zijn en iets waar je op moet letten, vooral als je zwanger probeert te worden of zwanger bent.

'Het grote verschil met Vitamine A is dat het niet oplosbaar is in water, zoals veel andere vitamines, maar in vet. Je lichaam kan het dus niet op dezelfde manier kwijtraken als vitamine B en C, en dat is waar het risico van overconsumptie om de hoek komt kijken.' 'Als je er zeker van wil zijn dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt, adviseert Hannah om een voorraad provitamine A uit groenten aan te leggen in plaats van voorgevormde vitamine A uit vlees. Verschillende plantaardige stoffen worden omgezet in vitamine A en je kunt hier niet te veel van binnenkrijgen, omdat je lichaam zelf bepaalt hoeveel het omzet in de actieve vorm van retinol, retinaldehyde en retinoïnezuur. Dingen als pompoen, zoete aardappel, wortels en spinazie zijn mijn favoriet,' zegt Alderson.

Zal 0.3% Retinol nog steeds effect hebben?

Als je een fervent retinolgebruiker bent – en velen van ons zijn dat – raak dan niet in paniek bij het idee dat retinol uit je huidverzorgingsroutine moet laten verdwijnen. 'Deze nieuwe lagere percentages zullen nog steeds effectief zijn – zelfs 0,1% zal een verschil maken, zegt Dr. Ahmed.

'We zijn gefixeerd geraakt op formules met een hoge sterkte en veel consumenten denken dat een hoger getal op het etiket beter is, terwijl het vooral gaat om de kwaliteit van de ingrediënten en de formulering', zegt Dr. Charlene DeHaven, MD Clinical Director bij iS Clinical.

Het percentage dat je op de verpakking ziet kan ook niet overeenkomen met de werkelijke hoeveelheid retinol, omdat het ingekapseld kan zijn of gecombineerd met andere ingrediënten. Je kunt hele hoge percentages zien zoals '3% ingekapseld retinol' of '4% retinol complex', 'maar deze getallen verwijzen naar het percentage van het hele complex en het werkelijke retinolgehalte zal lager zijn. Van de 4% kan bijvoorbeeld 3,8% bestaan uit stabiliserende ingrediënten die in totaal 0,2% retinol leveren,' legt Lorna uit.

Een lager percentage van de actieve stof minimaliseert ook mogelijke irritatie – iets waar retinol bekend om staat – dus je krijgt nog steeds de gladdere, helderdere, gepolijste huid zonder het risico op heftige reacties.

a woman with a necklace
Filippo Fortis

Waarom hebben de lichaamsverzorgingsproducten een nog lagere dosis?

'De dosis vitamine A die je lichaam binnenkrijgt wordt bepaald door de concentratie vitamine A in het product, de hoeveelheid product die je aanbrengt, het oppervlak dat je ermee bedekt en de frequentie waarmee je het aanbrengt,' verduidelijkt Daniel. Lichaamsproducten leveren een hogere dosering omdat er veel meer lichaamscrème dan gezichtscrème op een groter oppervlak wordt aangebracht, dus de nieuwe lagere concentratie zal de totale blootstelling aan vitamine A beperken.

Zullen merken stoppen retinol te gebruiken?

Dat is een harde nee. En met alle vooruitgang in formules en de stabiliteit van ingrediënten, blijft de toekomst rooskleurig voor retinol. 'De industrie ontwikkelt zich voortdurend en ik denk dat de nieuwe regelgeving zal leiden tot meer combinatieproducten met meerdere actieve ingrediënten die hun werking op de huid aanvullen. Ontwikkelingen op het gebied van inkapseling en liposoomtechnologie beschermen ook gevoelige ingrediënten zoals retinol tegen afbraak en zorgen voor een meer gecontroleerde afgifte', zegt Dr. Malvina Cunningham, consulterend dermatoloog bij And Begin.

Het is ook goed om te vermelden dat retinal (ook bekend als retinaldehyde) en andere vormen van vitamine A niet aan banden worden gelegd in huidverzorging. Omdat retinal en retinyl retinoate anders in de huid werken dan retinol kunnen we veel lagere concentraties gebruiken in huidverzorging om nog betere resultaten te krijgen. 'Retinal werkt tot 11 keer sneller dan retinol en retinyl retinoate is tot acht keer krachtiger,' geeft Daniel toe.

De andere spin-off van deze nieuwe wetgeving is meer onderzoek naar en interesse in alternatieven voor retinol. Cosmetische wetenschappers benaderen dit op verschillende manieren. Sommige alternatieven proberen gewoon dezelfde eindvoordelen voor de huid te bieden, terwijl anderen meer specifiek zoeken naar ingrediënten die mogelijk op dezelfde psychologische routes in de huid kunnen werken als retinol. 'We hebben al veel alternatieven voor retinol uitgeprobeerd en getest in het laboratorium van Enkos Developments en ik ben benieuwd hoe toekomstige technologieën op dit gebied de zaken verder zullen verbeteren,' vervolgt Lorna.

En als je samenwerkt met een arts of dermatoloog die je gespecialiseerde retinolproducten heeft voorgeschreven, dan heeft dat geen invloed op je huidverzorgingsregime, omdat deze volgens Dr. Malvina zijn vrijgesteld van de nieuwe cosmetica regelementen.

De retinolproducten die het nu al goed doen

Hoewel 1% momenteel het hoogste percentage retinol is die in een product in Europa wordt gebruikt, zal dit niet lang meer duren. Sla nu dus nog even je slag.

De beste retinolproducten van nu >