2023 komt op zijn einde en dus is het oliebollentijd. Jij met je winterjas oliebollen bakkend, de rest van je familie die de buit vroegtijdig soldaat maakt. Fantastisch. En alsof dat nog niet erg genoeg is, ligt je frituurpan vol met artistieke oliebollen die niet perse bol-waardig zijn. Hoe je uit dat plakdeeg wel een perfecte bol krijgt? Het zit ‘m in de schep.

IJstang

Gebruik je altijd een normale eetlepel tijdens het bollenbakken? Dan gaat het daar dus mis. Een ronde ijstang is de tool die je nodig hebt. Volgens de pro’s heeft deze de perfecte vorm en formaat voor het maken van de nieuwjaarssnack. Nog beter is een ijstang met een bewegend onderdeel in de bolling. Die schraapt al het deeg gelijktijdig van de schep, zonder dat er gekke slierten ontstaan. Blijft de bol nou alsnog plakken, geen nood. Ook dit los je makkelijk op.

Olie

Door de tang voor het deegschrapen even in de olie te dippen, komt het deeg zo los. Je kunt het vergelijken met het invetten van een bakvorm. Zorg wel dat je schep goed droog is om oliespetters te voorkomen. Dat knalwerk bewaren we liever voor vanavond.