Hét recept voor perfecte oliebollen
Lieke Sniekers zocht minutieus voor je uit hoe je de allerbeste oliebol maakt. En geeft je het recept.
Oliebollen: je eet ze misschien maar één keer per jaar. Maak het verhitten van al die liters olie de moeite waard en versla de gebakskraam met je eigen gefrituurde deegwaren. Zet de ramen open en eventueel een badmuts op
- Porties:
- 1 - 20
- Totale tijd:
- 30 minuten
Ingrediënten
- 500 mL
volle melk, op kamertemperatuur
- 14 g
gedroogde gist
- 1
ei, losgeklopt
- 50 g
roomboter, op kamertemperatuur
- 500 g
bloem
- 10 g
zout
- 2 tsp.
kaneel
- 250 g
rozijnen, geweld en zorgvuldig afgedroogd
- 150 g
krenten, geweld en zorgvuldig afgedroogd
- 1/2
citroen, schoongeboend
- 2 L
zonnebloemolie
Poedersuiker
Extra
Frituurpan of braadpan met dikke bodem
Frituurthermometer
Theedoek
Bereiding
- Stap 1Meng de melk met de gist in een grote kom. Klop het ei los en meng samen met de roomboter door het melkmengsel. Meng de rest van de ingrediënten in een tweede kom. Doe dat bij het melkmengsel en meng met een pollepel. Laat 10 min staan.
- Stap 2Roer dan nog een paar min door. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat op een warme plek ongeveer 50 min rijzen. Roer het deeg nog even goed door en laat het 3 min staan. Verwarm de zonnebloemolie tot 175-180°C in de frituurpan of braadpan. Controleer de temperatuur met de frituurthermometer.
- Stap 3Doop 2 lepels of een ijsboltang achtereenvolgens in het vet en in het oliebollenbeslag. Laat een bolletje deeg in het vet glijden en bak in 5-6 min bruin en gaar. Frituur niet meer dan 5 oliebollen tegelijkertijd, anders daalt de temperatuur te snel. Herhaal tot het beslag op is.
- Stap 4Laat de oliebollen uitlekken en afkoelen in een vergiet bekleed met keuken-papier. Bestrooi pas vlak voor consumptie met poedersuiker.
Tip: bak je de bollen al overdag? Bewaar ze dan in een plastic zak buiten de koelkast.
Met dit ontbijtrecept waan je je even in Parijs
Je nieuwe favoriete voorgerecht voor het voorjaar
'Healthy' glutenvrije en lactosevrije oliebollen
Dit typisch Franse gebakje is het ideale dessert