Zet ELLE op een kookboekenafdeling neer, en het zweet breekt ons uit. Niet omdat we niet weten wat te kopen: de keuze is juist TE groot. Op een zwakke dag rekenen we zo drie exemplaren af, ook als we er echt (echt!) maar één zouden kopen.

In principe verdienen alle kookboeken aandacht, want er zit vaak gigantisch veel liefde in. Maar ja. Geld, tijd, je kent het wel. Daarom werd het weleens tijd voor een kookboekentest, zodat jij het denkwerk bijna niet meer hoeft te doen. En je linea recta naar een nieuw boek kunt lopen, zodat je niet meteen honderd euro armer bent (wij).

Het grote groenteboek van Alice Hart

In een notendop?

Een receptenboek dat een 'trotse ode aan groenten' is. Het is ingedeeld naar seizoen, en elk recept draait om een specifieke groente (of groenten) en heel wat recepten zitten boordevol graankorrels. Focussen op groenten is meestal een voordelige manier om te koken, betoogt de auteur in de inleiding, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Want je gebruikt wat op dat moment in overvloed aanwezig is.

Plus
> Je maakt waarschijnlijk kennis met groentes die je niet zo vaak eet. Paksoi, snijbiet, palmkool... het staat er allemaal in.
> De receptuur is héél kleurrijk, en dat maakt het bij voorbaat al leuk om mee aan de slag te gaan.
> Goede afwisseling tussen wat koolhydraatrijkere recepten (met noodles of pasta), en magere gerechten.
> Er staan VEEL goede salades in, met genoeg crisps en smaakmakers. Dat kan nog wel 's lastig om te vinden zijn, dus daarom een dikke pre.

paccheri met paarse spruitbroccoli
Uitgeverij Terra
Paccheri met paarse spruitbroccoli
maiskolven en raita met mangochutney
Uitgeverij Terra
Maiskolven en raita met mangochutney

Min
> Omdat veel gerechten grotendeels op groentes gebaseerd zijn, zijn het niet allemaal hoofdgerechten (als in: niet vullend genoeg). Geen probleem als je tijd hebt – of geen grote trek –, onhandig als je snel iets wil maken.

Krijgt het oog ook wat?
> Nou en of. Vrijwel elk recept is voorzien van een mooi beeld, en het boek staat beeldig in je kast.

Welke recepten je MOET maken?

De geroosterde roze uien en paprika's met burrata en chilikruimels, de harissa-limabonen-aubergineballetjes, de salade met tomaten, krokante tempé en citroengras.

Recept: paccheri met paarse spruitbroccoli

Nodig voor 2 personen
- 60 gram pijnboompitten
- 3 1/2 el extra vergine olijfolie, plus extra voor erbij
- 250 gram paarse spruitbroccoli, uiteinden afgesneden
- 1 teentje knoflook, grofgehakt
-1/2 tl gedroogde chilivlokken
- 1 klein bosje basilicum, plus paar extra blaadjes voor erbij
- 25 gram vegetarische harde kaas, fijngeraspt, plus extra voor erbij
- 180 gram gedroogde paccheri
- zout en vers gemalen zwarte peper

Bereiding

  • Doe de pijnboompitten en 1/2 eetlepel olijfolie in een koude koekenpan. Zet de pan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten 3-4 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn en sissen; roer ze regelmatig. Doe ze op een bord en zet ze apart.
    • Blancheer de stronkjes broccoli 4-5 minuten in kokend water, tot ze zacht, maar niet slap zijn. Ze moeten zachter dan beetgaar zijn om goed fijn te worden in de pesto, dus blancheer ze niet te kort. Schep ze uit de pan en laat ze goed uitlekken; bewaar het water voor de pasta.
    • Zet de helft van de broccoli apart (kies de stukken met mooie roosjes) en doe de rest (bij voorkeur de stukken die voornamelijk uit stelen bestaan) in een mini-keukenmachine, samen met de knoflook, resterende olijfolie, chilivlokken en de basilicum. Voeg zout en peper toe en pureer het mengsel tot een grove pasta; schraap het af en toe van de zijkant van de kom. Voeg de pijnboompitten (houd ongeveer 1 eetlepel apart voor de garnering), gerapste kaas en een scheut kookwater van de brocolli toe. Pureer opnieuw om alles lichtjes te mengen.
    • Kook de pasta 8-9 minuten in ruim kokend water met zout (dit kan deels uit het bewaarde kookwater van de brocolli bestaan) of volgens de aanwijzing op de verpakking van de door jou gekozen pasta. De pasta moet beetgaar zijn.
    • Schep een beker kookwater uit de pan, giet de pasta af in een vergiet en doe hem weer in de pan, samen met twee derde van de pesto en een flinke scheut kookwater. Schud de pasta om tot hij bedekt is met de saus. Voeg de bewaarde broccoli toe en schud de pasta weer om.
    • Serveer de pasta op voorverwarmde borden met de bewaarde pijnboompitten, een flinke scheut olie en een beetje extra kaas.